Σε μια εποχή που η αγορά αναζητεί ρευστότητα και η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για «ταμείο ανάπτυξης» κ.λπ., η σημερινή διοίκηση του ΤΑΝΕΟ (και η προηγουμένη) έχει «παρκάρει» περί τα 90.000.000 ευρώ σε τράπεζα του Λονδίνου!
Τα κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να έχουν επενδυθεί την τελευταία 15ετία για τη στήριξη νέων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν τοποθετηθεί μέσω της Deutsche Bank, με απόδοση που, συμφωνά με πληροφορίες, δεν ξεπερνά το 1,5%.
Από την εποχή που οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου ανακοίνωσαν ως υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, ότι μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Silicon Valley των Βαλκανίων, έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια.
Στην αγορά θυμούνται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ (μετά την αποχώρηση του Ν. Χαριτάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) Ανδρέας Ζομπανάκης ήταν στο παρελθόν ανώτερο στέλεχος της Deutsche Bank.
Ασυμβίβαστο
Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Δημοκρατία, αρνητικά σχολιάζεται από την αγορά και το γεγονός ότι τόσο ο κ. Ζομπανάκης όσο και ένα ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΝΕΟ, ο Μάρκos Κομονδούρος, είναι συνιδρυτές της επενδυτικής εταιρίας συμβουλών Vector Partners.
«Πρόκειται για εμφανή σύγκρουση συμφερόντων» επισημαίνουν όσοι προσπαθούν να καταλάβουν ότι οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επέλεξαν ως αντικαταστάτη του κ. Χαριτάκη τον Ανδρέα Ζομπανάκη.
Την ίδια στιγμή που το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) αδυνατεί να επενδύσει επί 15 χρόνια τα περίπου 150.000.000 ευρώ με τα οποία προικοδοτήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει πέντε έξι πρόσωπα ώστε να ανανεώσει την επενδυτική επιτροπή, το Ταμείο αναμένεται να αναλάβει ευρύτερο ρόλο στη στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα! Με βάση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το ΤΑΝΕΟ θα δραστηριοποιηθεί ως «fund of funds» στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital). Είτε θα συμμετέχει σε επενδυτικές εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είτε θα τοποθετείται άμεσα σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Το σημερινό μοντέλο και η σημερινή στελέχωση, που οδήγησαν στην απαξίωση του Ταμείου, χρειάζονται να αλλάξουν, λένε στην αγορά.
Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωστής Χατζηδάκης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΝΕΟ, ο καθηγητής Παναγιώτες Αλεξάκης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Τα 90.000.000 ευρώ βρίσκονται στο Λονδίνο, γιατί το ΤΑΝΕΟ έχει δεσμεύσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια για συμμετοχή σε 11 επενδυτικά κεφάλαια. Πρόκειται για τα λεγόμενα ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών), τα οποία ιδρύθηκαν μεταξύ 2003 και 2008, αλλά έχουν πραγματοποιήσει πολύ λιγότερες επενδύσεις από τις αναμενόμενες.
Με βάση τις συμφωνίες ίδρυσης των ΑΚΕΣ, το ΤΑΝΕΟ θα επένδυε σταδιακά 140.000.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει περίπου 55.000.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια της Deutsche Bank.
Οι κραυγαλέες αστοχίες που «έβγαζαν μάτια»
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι αναμενόμενη η αποτυχία κάποιων εκ των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών. Όμως, μεταξύ των τοποθετήσεων που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι 11 εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το ΤΑΝΕΟ, περιλαμβάνονται και κραυγαλέα παραδείγματα.
Για παράδειγμα, το Zaitech Fund, που διαχειρίζεται η Attica Ventures της Τράπεζας Αττικής, επένδυσε σε αλυσίδα internet cafe (e-Global), η οποία χρεοκόπησε λίγους μήνες μετά, καθώς και σε φωτοβολταϊκά πάρκα (!) που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση ρευστότητας στην αγορά ενέργειας. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως το AIMS Fund (κεφάλαια περί τα 40.000.000 ευρώ, με τα 20.000.000 να προέρχονται από το ΤΑΝΕΟ), καταγράφονται μόνο δύο επενδύσεις, η μία από τις οποίες πάλι στα φωτοβολταϊκά!
Η Oxygen Capital Management, που είχε δημιουργηθεί μαζί με τον όμιλο Ρέστη, αναφέρει μόνο μία επένδυση (Lead Generation), παρά τα 15.000.000 που δέσμευσε το ΤΑΝΕΟ από το 2008. Καμία επένδυση δεν αναφέρεται για το ΤΑΝΕΟ FG RES FUND, που δημιουργήθηκε το 2008 με κεφάλαια των ομίλων Ρέστη και Φειδάκη και το ΤΑΝΕΟ να δεσμεύει 12.000.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών στο ΤΑΝΕΟ έπρεπε να επαναδιαπραγματευτούν με τις διοικήσεις των 11 ΑΚΕΣ, ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια από τη στιγμή που οι τελευταίες δεν επενδύουν. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός απολογισμός των δράσεων που χρηματοδότησε μέχρι σήμερα το Ταμείο, ενώ εκκρεμεί ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να αποφασιστεί ποιον ρόλο θα έχει (αν έχει) το ΤΑΝΕΟ στο νέο σύστημα ενίσχυσης της καινοτομίας. Γι’ αυτό και τα χρήματα πήγαν στο Λονδίνο, σε μια ασφαλή αλλά χαμηλής απόδοσης επένδυση!
Στην αγορά επισημαίνουν ότι πρέπει να εξεταστεί ποιο ποσοστό των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν είναι επενδύσει σε καινοτόμες ή μικρομεσαίες επιχειρήσει και ποιο ποσοστό ξοδεύτηκε για τω αμοιβές διαχείρισης των 11 ΑΚΕΣ, οι οποίες κατά πληροφορίες ανέρχονται στο 2,5% επί των δεσμευμένων κεφαλαίων ετησίως. Ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας του ΤΑΝΕΟ είναι οι παρωχημένες πληροφορίες που παρέχονται για τα μέλη της επενδυτικής επιτροπής, στην οποία πρόεδρος είναι ο έμπειρος τραπεζίτης Ιάκωβος Γεωργάνας, ο οποίος διανύει την 8η δεκαετία της ζωής του.
Αναφέρεται ότι στην επενδυτική επιτροπή είναι ο Γιάννης Πεχλιβανίδης με την ιδιότητα του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, την οποία δεν έχει πια – έχει φτιάξει εταιρία συμβούλων. Επίσnς, αναφέρεται ότι μέλος της επενδυτικής επιτροπής είναι ο Νίκος Καραμούζας ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, από την οποία όμως έχει αποχωρήσει (τώρα βρίσκεται στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς στη Γενική Τράπεζα).
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.