Νοικιασμένοι, χωρίς δικαιώματα και αντί μισθού… κουπόνια. Έτσι μας κατάντησαν

Την στιγμή που έχει ανοίξει η συζήτηση για τις «δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης», οι οποίες στη συνέχεια έγιναν «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», έρχονται στο φως πληροφορίες για την εργασιακή «σκλαβιά» των Ελλήνων.

 

Μέρος των αποδοχών ως κουπόνια για καταστήματα δίνει εταιρεία  υπενοικίασης εργαζομένων, και μάλιστα ως προαιρετική… παροχή, σε υπαλλήλους της που απασχολούνται στην Εθνική Τράπεζα, 1 ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει μειώσεις μισθών έως και 50%!

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εταιρεία υπενοικίασης εργαζομένων 1CAP προχώρησε σε έμμεση μείωση μισθών των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, υιοθετώντας την πρακτική των κουπονιών (ticke trestaurant), συνολικής αξίας 60-70 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, στη σύμβαση αναφέρεται ότι η παροχή αυτή «θα μπορεί να τροποποιηθεί ή να διακοπεί» οποιαδήποτε στιγμή.

 

Πενταμελής επιτροπή των εργαζομένων συναντήθηκε προ ημερών με εκπροσώπους της τράπεζας, οι οποίοι -σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου τούς δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τα θέματα που αφορούν εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων. «Δεν μας ξέρουν, δεν μας δέχονται και μας απαξιώνουν, μολονότι δουλεύουμε εκεί επί 14 χρόνια», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Βασιλική Χριστοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

 

«Πρόκειται για εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό, που περνάει από πολύμηνη εκπαίδευση, και ενώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι στελεχώνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις επί πολλά χρόνια, η εταιρεία κάθε τόσο τους αναγκάζει να αλλάζουν εργοδότη, με αποτέλεσμα να χάνουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα».

 

Η καθ’ όλα κερδοφόρα εταιρεία υπενοικίασης εργαζομένων έχει προχωρήσει σε μειώσεις αποδοχών έως και 50%. Πριν από ένα χρόνο τροποποίησε τις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης συμβάσεις, σε αορίστου μερικής απασχόλησης, με την αντίστοιχη μείωση στον μισθό φυσικά. Στα τέλη του χρόνου προχώρησε στην αλλαγή ειδικότητας από Χειριστές Η/Υ σε Υπαλλήλους Γραφείου, ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι πρόκειται για «διαδικαστικό τυπικό ζήτημα», σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού. Οι μεταβολές, ωστόσο, δεν έμειναν στο επίπεδο του διαδικαστικού ζητήματος. Σε λιγότερο από δύο μήνες, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν τη μείωση που αφορά τη διαφορά των αποδοχών μεταξύ των δύο ειδικοτήτων.

 

Αποκορύφωμα όλων βέβαια ήταν η μετατροπή ενός τμήματος του μισθού των εργαζομένων σε κουπόνια, τα οποία μπορούν να εξαργυρώσουν σε σουπερμάρκετ και καταστήματα ομορφιάς. «Ο καθένας δουλεύει για χρήματα. Όχι για να πάει στο Hondos Center*, σχολιάζει στωικά η κ. Χριστοπούλου.

 

Όπως μας πληροφόρησε η κ. Γιώτα Λαζαροπούλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού, υπήρξε προσφορά στην Εθνική από άλλη εταιρεία, πέραν της ICAP, η οποία μάλιστα εμφανίζεται να δέχεται να αναλάβει το έργο της υπενοικίασης χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών. Η ICAP ωστόσο έκανε μειωμένη προσφορά στην τράπεζα, με αποτέλεσμα να αναλάβει τελικά το έργο. Όπως όλα δείχνουν, «τα λεφτά της μειωμένης προσφοράς τα έβγαλε από τα κουπόνια και τη μείωση αποδοχών, που τελικό θύμα είχε τους εργαζόμενους», μας λέει χαρακτηριστικά η κ. Λαζαροπούλου.

 

Τέτοιες πρακτικές δεν εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά αποτελούν τον κανόνα στην πλειονότητα των τραπεζών που υπενοικιάζουν εργαζόμενους. Ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο από την εταιρεία ICAP, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό…

 

Danioliptes.gr