Ο ρόλος που διετέλεσε το σκιώδες τραπεζικό σύστημα στην κρίση

Πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠΕ διάλεξη του κ. Ηλία Λεκκού, Chief Economist του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, με τίτλο «Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα: Εξελίξεις και Επιπτώσεις».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς των διακεκριμένων διαλέξεων Distinguished Lectures του ΚΕΠΕ. Ο κύκλος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διετέλεσε το σκιώδες τραπεζικό σύστημα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8 και σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα είναι ο λιγότερο κατανοητός παράγοντας, συγκριτικά με άλλους, όπως οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η ανεπάρκεια της τραπεζικής εποπτείας κ.ά. Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα αποτελεί μια διευρυμένη «οντότητα» και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια.

 

Βασικές δραστηριότητες αποτελούν η παροχή πιστώσεων, ρευστότητας και βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων εκτός κανονιστικού πλαισίου του τραπεζικού συστήματος. Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, παρουσιάζει όμοιες λειτουργίες με τον επίσημο τραπεζικό τομέα, αντιμετωπίζοντας τους ίδιους κινδύνους, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη εποπτεία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και τα όρια ρευστότητας, ούτε μηχανισμοί όπως η εγγύηση καταθέσεων και δανεισμού «έσχατης ανάγκης».

 

Τα βασικά παραδείγματα των συνιστωσών του είναι τα επενδυτικά οχήματα ειδικού τύπου (SPVs και SIVs), τα οχήματα τιτλοποίησης (ABS), τα επενδυτικά κεφάλαια hedge funds κ.ά. Η ραγδαία αύξηση της σκιώδους τραπεζικής αγοράς (πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007) οδήγησε στην αύξηση του συστηματικού κινδύνου λόγω της υψηλής μόχλευσης, ενώ ένα «τυχαίο γεγονός», έστω και μικρής εμβέλειας, όπως η κατάρρευση μικρών επενδυτικών σχημάτων, προκάλεσε τον «πανικό» και το ξέσπασμα της κρίσης.

 

Danioliptes.gr