Υπόσχονται παροχές, έρχονται νέα μέτρα

Δεν φαίνεται να πείθουν οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την «επίτευξη» πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

 

Μετά την εφημερίδα «Wall Street Journals, η οποία υπενθύμισε τα περιβόητα «Greek Statistics)), καλώντας όσους θέλουν να πανηγυρίσουν με τις ανακοινώσεις να τις κοιτάξουν πιο προσεκτικά, γιατί όπως έγραψε «κάτι δεν πάει καλά», ο βρετανικός «Guardian» γράφει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά «δημιουργική» λογιστική.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτού του είδους η λογιστική που οδήγησε την Ελλάδα σε κρίση, χρησιμοποιείται εκ νέου για να καλύψει τη δεινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

 

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Guardian», Λάρι Ελιοτ, αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελείται από τα 3 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση χρωστά σε νοσοκομεία και m “Λ ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και προσθέτει ότι είναι απορίας άξιον που οι Βρυξέλλες βοηθούν και γίνονται συνεργοί αυτής της πρακτικής.

 

Δεν Πείθουν
Στη συνέχεια το δημοσίευμα προχωρά στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μαγειρεύτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέροντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 ανήλθε στα 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. είναι τόκοι, επομένως το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό βαφτίζεται πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, μόνο εάν εξαιρεθεί το κόστος της στήριξης του τραπεζικού τομέα (9,5% της εθνικής παραγωγής) και οι μεταβιβάσεις ποσών από την Ευρωζώνη (1,5% του ΑΕΠ) που αποτελούν κέρδη από τόκους των ελληνικών ομολόγων.

 

Στο κύμα έντονης αμφισβήτησης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα «επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

 

Ο κ. Ζιν στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη».

 

Α. Κλωσσάς από enet