Διαγραφή δανείων του ΟΕΚ για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Διαγραφή και αναστολή δόσεων στεγαστικών δανείων από τον πρώην ΟΕΚ για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλλονιάς προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι οφειλόμενες δόσεις (υπόλοιπα) δανείων όσων τα σπίτια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου διαγράφονται ολοσχερώς. Προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι την ημερομηνία του σεισμού.

 

Αντίστοιχα, όσοι δανειοδοτήθηκαν από τον πρώην ΟΕΚ αλλά τα σπίτια τους κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και επισκευάσιμα, μετά το σεισμό, θα τύχουν διετούς αναστολής δόσεων με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους. Η διαγραφή δανείων και η αναστολή δόσεων αφορούν πάνω από 2.500 σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς.

 

Για 2.500 δικαιούχους

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαγραφή δανείων και η αναστολή δόσεων αφορούν πάνω από 2.500 δικαιούχους. Στην ουσία όσοι έχασαν τα σπίτια που πήραν μέσω ΟΕΚ δεν θα ξαναπληρώσουν δόσεις, ενώ Διετής αναστολή με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε όσους οι κατοικίες κρίθηκαν προσωρινά ή ακατάλληλες όσοι έχουν σπίτια που δεν έπεσαν και κρίθηκαν επισκευάσιμα, θα έχουν διετή αναστολή δόσεων.

 

Οι σεισμοπαθείς και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά από δικαιολογητικά για να τύχουν αυτών των διευκολύνσεων, που αναφέρονται στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση η οποία είναι σε ισχύ από την Παρασκευή 25 Απριλίου (ημέρα δημοσίευσής της σε ΦΕΚ).

 

Στην απόφαση την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών για τους οποίους προβλέπεται είτε διαγραφή των υπόλοιπων δόσεων είτε διετής αναστολή.

 

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Αναστέλλεται από 26.1.2014 και για δύο χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών που γίνονται ληξιπρόθεσμες μετά τις 26.1.2014, για δικαιούχους, των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές προσωρινά ακατάλληλες για οίκηση-επισκευάσιμες και τα δάνεια προέρχονται από τίμημα εργατικών κατοικιών ή αγορασμένων διαμερισμάτων που τους παραχωρήθηκαν από τον πρώην ΟΕΚ.

Κατά το διάστημα της αναστολής, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

 

2. Διαγράφονται, σύμφωνα με το αρθ. 14 του ν.2819/2000 (ΦΕΚ 84Α’), οι οφειλόμενες δόσεις δανείων δικαιούχων του πρώην ΟΕΚ, των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν ή κρίθηκαν οριστικά κατεδαφιστέες από τις αρμόδιες επιτροπές.

Απαραίτητη προϋπόθεση να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα μέχρι την 26η Ιανουαρίου, ημέρα που σημειώθηκε ο σεισμός. Η διαγραφή αφορά τις δόσεις για το μετά το σεισμό χρονικό διάστημα για δάνεια που χορηγήθηκαν για αγορά, ανέγερση αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση και επισκευή κατοικίας. Η διαγραφή των οφειλών για δάνεια που χορηγήθηκαν με βάση το Ν.Δ.1138/1972 και το Ν1641 /1986, αφορά τις οφειλές για το μέρος του δανείου που προέρχεται από κεφάλαια του ΟΕΚ. Για τη διαγραφή των οφειλόμενων δόσεων απαιτείται να έχουν εξοφληθεί όλες οι μέχρι την ημερομηνία του σεισμού ληξιπρόθεσμες.

 

3.Διαγράφονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν, αποκλειστικά από κεφάλαια ΟΕΚ, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 2819/00 (ΦΕΚ 84Α’) σε δικαιούχους των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν ή κρίθηκαν οριστικά κατεδαφιστέες. Για τη διαγραφή των οφειλομένων δόσεων απαιτείται να έχουν εξοφληθεί όλες οι μέχρι την ημερομηνία του σεισμού ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

4.Αναστέλλεται από 26.1.2014 και για δύο χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση του δανείου η πληρωμή οφειλών, για δικαιούχους των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υποδομών προσωρινά ακατάλληλες για οίκηση επισκευάσιμες. Τα δάνεια σε αυτή την περίπτωση ήταν για αποπεράτωση, επισκευή, επέκταση κατοικίας και τα ποσά προέρχονται αποκλειστικά από κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ.

 

Η διαδικασία

 

Για διαγραφή δανείων οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ΚΠΑ2 Κεφαλονιάς με απόδειξη εξόφλησης τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπήρχαν μέχρι την ημερομηνία του σεισμού (26/1 /2014) και με πρωτόκολλο αυτοψίας επικίνδυνα ετοιμόρροπου κτίσματος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με το οποίο η κατοικία χαρακτηρίζεται ότι είναι ετοιμόρροπη λόγω ζημιών και πρέπει να κατεδαφιστεί. Επίσης θα πρέπει να έχουν αντίγραφο του δανειστικού τους συμβολαίου από το οποίο προκύπτει ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης για την εξασφάλιση του ποσού του δανείου που έχει χορηγηθεί και αντίγραφο συμβολαίου κτήσης του εν λόγω ακινήτου. Για σπίτια με παραχωρητήρια θα προσκομίζεται αντίγραφο του παραχωρητηρίου της εργατικής κατοικίας ή του αγορασμένου διαμερίσματος από κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ.

 

Danioliptes.gr