Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει σχεδόν το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό την τριετία 2015-2017, ύψους  7,7 δισ. ευρώ, που αναφέρει στην έκθεση της η Κομισιόν.

 

Εκτεταμένη επιχείρηση συγκάλυψης των νέων μέτρων και των νέων δεσμεύσεων, που έχουν συμφωνηθεί, επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα. To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι προφανές ότι έχει προχωρήσει σε μια άτυπη συμφωνία με την τρόικα, ώστε οι δύσκολες αποφάσεις και τα νέα μέτρα να συζητηθούν-αποκαλυφθούν μετά τις εκλογές, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος εν όψει των εκλογών.

Άλλωστε πρώτη φορά τα κείμενα του Μνημονίου που δημοσιεύθηκαν είναι ελλιπή. Σε αυτά δεν υπάρχουν τα παραρτήματα με τα νέα ορόσημα και τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-δανειστών. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση από πλευράς ΔΝΤ!

 

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργίας προεκλογικού κλίματος ευφορίας, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διαψεύσει το σύνολο, σχεδόν, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό την τριετία 2015-2017 ύψους 7,7δισ. ευρώ που αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια» και προσθέτει: «Απλώς, ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πίνακες ή είναι “τυφλωμένοι” από την αντιπολιτευτική τους διάθεση».

Ωστόσο, ακόμα και στην καλογραμμένη έκθεση της τρόικας, ώστε να προταθούν τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, είναι προφανές ότι στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας συμφωνήθηκαν νέες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, οι οποίες θα φέρουν είτε νέα μέτρα είτε διατήρηση παλαιών που θα έληγε η ισχύς τους.

 

Ο κατάλογος των νέων δεσμεύσεων είναι μακρύς και περιλαμβάνει:

Πάγωμα των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2013. Η πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2015-2018 και σημαίνει νέα περικοπή ορίου δαπανών κατά 320 εκατ. ευρώ .

 

Λήψη ισοδύναμων μέτρων σε κάθε περίπτωση «δυσμενών» δικαστικών αποφάσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως είπε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο του Eurogroup της Αθήνας, «εάν το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, δεν μπορεί το κόστος να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών». Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος, «η “τρύπα” που θα δημιουργηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό θα αντιμετωπιστεί από την εισοδηματική ομάδα που αφορά η απόφαση».

Έναρξη νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα, με την επιστροφή της στην Αθήνα περί το τέλος καλοκαιριού, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει ότι βλέπει αδιευκρίνιστα μέτρα 2 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ για το 2017.

 

Η αναφορά της Κομισιόν προαναγγέλλει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας, αρχικά για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού και εν συνεχεία για τα μέτρα με το οποία θα καλυφθεί, όπως έγινε δηλαδή και στην προηγούμενη αξιολόγηση από την τρόικα.

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για κάλυψη του νέου δημοσιονομικού κενού που εμφανίζεται από το 2015, να καλυφθεί αρχικά μέσω της επέκτασης μέτρων που λήγουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 25 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014.

Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, η οποία θα δημιουργήσει νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υλοποίηση των 6+6 προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση των επόμενων δύο υποδόσεων που απομένουν για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, από 1 δισ. ευρώ η καθεμία.

 

Οι απαιτήσεις του Ιουνίου περιλαμβάνουν ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, για την αδειοδότηση των επενδύσεων, για το χωροταξικό σχεδιασμό, αναθεώρηση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ψήφιση του νόμου που θα διασφαλίζει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου περιλαμβάνουν την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1ης. 1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ, ψήφιση του νόμου για τα δάση, ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή), εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νομοθεσία για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, αλλά και την κατάργηση από 1ης.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

 

Του Αλέξανδρου Κλωσσά από enet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.