Εισαγγελική παρέμβαση για το κύκλωμα με τα «δάνεια» από Βουλγαρία και Ρουμανία

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής για τη δράση κυκλώματος που υπόσχεται μέσω αγγελιών «δάνεια» από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έναντι αμοιβής.


Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης «προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας για κύκλωμα που εξαπατά πολίτες πουλώντας τους ελπίδες ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει δάνεια».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη πολιτών για μετρητά και την έλλειψη ρευστότητας ζητώντας από τα θύματά τους περίπου 1.000 ευρώ για να μεσολαβήσουν για την έγκριση δανείου «ανεξαρτήτως Τειρεσία».


Τα χρήματα τα παίρνουν σε ραντεβού που κλείνουν συνήθως σε καφετέριες και κατόπιν εξαφανίζονται.  Τις… υπηρεσίες τους τις διαφημίζουν σε κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως η οδός Βουκουρεστίου στο Σύνταγμα, όπου έχουν τοιχοκολλήσει αγγελίες που γράφουν: «Τραπεζικά δάνεια για ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες, νέες-παλιές επιχειρήσεις, από Βουλγαρία-Ρουμανία με επιτόκιο 5,7% για τα καταναλωτικά».

 

 Ενδεικτική είναι η μαρτυρία θύματος στον «Ε.Τ.»: «Είχα ανάγκη από χρήματα και καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν μου έδινε δάνειο. Είδα την αγγελία στην οδό Βουκουρεστίου. Αφού πήρα αρχικά πληροφορίες από έναν κύριο που σήκωσε το τηλέφωνο, κατόπιν έκλεισα ραντεβού με μια Ελληνίδα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί της έδωσα 800 ευρώ.
Την ίδια μέρα έστειλα όλα τα δικαιολογητικά με φαξ σε αριθμό που μου έδωσε.


Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε, τα λεφτά μου τα έφαγαν και δάνειο προφανώς δεν είδα. Είχα ζητήσει 20.000 ευρώ καταναλωτικό».

 

Danioliptes.gr