Απόφαση Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης λαμβάνει υπόψη την οικονομική ζημία δανειολήπτη από τον παράνομο τόκο

Ως απόφαση σταθμός για την εξέλιξη της υπόθεσης δανειολήπτη – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων αναστέλλει ουσιαστικά, οποιαδήποτε κίνηση της τράπεζας από το να διεκδικήσει ακίνητη περιουσία ή να εγγράψει προσημείωση υποθήκης σε κάποιο ακίνητο του οφειλέτη, μέχρι να εκδικαστεί η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής.

 

Η διαταγή πληρωμής αφορούσε ποσό 15.503,84 ευρώ από σύμβαση πιστωτικής κάρτας. Η συγκεκριμένη σύμβαση βασίζεται στον τύπο υπολογισμού του τόκου με βάση έτος 360 ημερών, αντί για έτος 365 ημερών (ή 366 αν το έτος είναι δίσεκτο).

 

Το πρωτοποριακό στην απόφαση αυτή είναι ότι το, δικαστήριο επικαλείται το Ν. 2251/1994 «περί προστασίας καταναλωτών», αλλά και την αρχή της διαφάνειας βάσει της οποίας, οι ΓΟΣ πρέπει να παρουσιάζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή. Γενικός όρος συναλλαγών, που προβλέπει ότι οι τόκοι υπολογίζονται με βάση έτος 360 ημερών, προσκρούει στην αρχή της διαφάνειας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό διασπάται τεχνητά και κατ΄ απόκλιση των δικαιολογημένων προσδοκιών του καταναλωτή – δανειολήπτη, ο οποίος πλέον – όταν το επιτόκιο μιας ημέρας προσδιορίζεται με βάση έτος 360 ημερών – για κάθε μέρα επιβαρύνεται με τόκους κατά 1,3889% περισσότερο, καθώς το επιτόκιο υποδιαιρείται για τον προσδιορισμό του τόκου προς 360 ημέρες, χωρίς αυτή η επιπλέον επιβάρυνση να μπορεί να δικαιολογηθεί με την επίκληση κάποιου σύνθετου χαρακτήρα της παρεχόμενης υπηρεσίας ή κάποιους εύλογους για τον καταναλωτή λόγους ή κάποιο δικαιολογημένο ενδιαφέρον του αντισυμβαλλόμενου.

 

Στην απόφαση επισημαίνει δε οτι το έτος των 365 ημερών ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα, κατ’ επιταγή της κοινοτικής οδηγίας 98/7/ΕΚ, που ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2001, στην καταναλωτική πίστη, με την στενή έννοια,  ρύθμιση που δείχνει τη σημασία που απονέμει και ο κοινοτικός νομοθέτης για τον, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακριβή προσδιορισμό του επιτοκίου.

 

Να σημειωθεί ότι η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που, προέκυψε από τον παραπάνω όρο 1.175 ευρώ.

 

Το δικαστήριο κρίνει, λοιπόν, ότι η αίτηση ανακοπής του δανειολήπτη πιθανότατα θα ευδοκιμήσει, και μέχρι τότε θα έχουν ανασταλεί τα καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του δανειολήπτη. Το σημαντικό στοιχείο είναι οτι ο άκυρος ΓΟΣ του τόκου των 360 ημερών,  είναι βάσιμος λόγος για να ευδοκιμήσει η ανακοπή.

 

Danioliptes.gr