Μέγα σκάνδαλο πέρασε στα μουλωχτά από τη Βουλή

Με ταχυδακτυλουργική κατάργηση ποινικής διάταξης αθωώνουν λαμόγια που λήστεψαν το κράτος! – Είχαν σχέση με Δημόσιους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, τη ΔΕΠΑΝΟΜ, τα Ναυπηγεία, Συνεταιρισμούς, Αθλητικές Ομοσπονδίες, Πολιτιστικούς Συλλόγους, ΜΚΟ κ.λπ.

Ξαφνικά και χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας βουλευτής καταργήθηκε η διάταξη του νόμου 1738/1987, παρ. 4 του άρθρου 263Α, που όριζε την ποινική ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε Οργανισμούς και Επιχειρήσει του Δημοσίου, σε υπουργεία, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και οι οποίοι διώκονταν για διάπραξη αδικήματος περί την υπηρεσία, για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

 

Τώρα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α85/7-42014! Και τούτο γιατί η παρ. δ του άρθρ. 263Α, του νόμου 1738/1987, η οποία αναφερόταν «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από το Δημόσιο, από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή από τις πιο πάνω τράπεζες επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις», εξαφανίστηκε και στο άρθρο 263Α, παρ. δ του νόμου 4254/ 2014 αναφέρονται τα εξής, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διάταξη που παραθέτουμε παραπάνω: «σε όργανα ή οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των μελών τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αρκεί μια σύγκριση των δύο παραγράφων και ο καθένας, ακόμη και ο άσχετος περί τα νομικά, μπορεί να καταλάβει ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

 

Είχε ειπωθεί, όπως μάθαμε, στους βουλευτές ότι απλώς επρόκειτο για… αναδιατύπωση, αλλά εδώ διαπιστώνεται ότι έγινε λαθροχειρία, με στόχο να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες στις οποίες εμπλέκονται «κάποιοι» επώνυμοι που διώκονταν για παθητική και ενεργητική δωροδοκία, για κατάχρηση εξουσίας, για ψευδή βεβαίωση και νόθευση εγγράφων, για αθέμιτη συμμετοχή σε διαγωνισμό, οι οποίοι γλιτώνουν τις διώξεις και τη φυλακή.

Και αυτές οι διατάξεις, που αφορούν χρηματοδότηση από το Δημόσιο, ισχύουν για Συνεταιρισμούς, αγροτικούς και άλλων κατηγοριών, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Αθλητικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, για τις γνωστές μας ΜΚΟ, όπου έχει γίνει μεγάλο πάρτι, για τη ΔΕΠΑΝΟΜ, εναντίον των διοικήσεων της οποίας έχουν ασκηθεί διώξεις, για τα Ναυπηγεία κ.λπ. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση της κρίσιμης διάταξης επέρχεται αναδρομική κατάργηση (εξάλειψη) του αξιόποινου των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνταν οι υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι.


Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η λάθρα κατάργηση της διάταξης και η αντικατάστασή τις από άλλη, που δεν έχει καμία σχέση με την έως τότε ισχύουσα, πέραν του ότι αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, από τη στιγμή που παγιδεύτηκε η Βουλή, δημιουργεί και μέγα πολιτικό θέμα. Και το ερώτημα που προκύπτει αυτομάτου είναι ποιοι είναι οι ευεργετούμενοι. Και ποια είναι η ζημία που υφίσταται το Δημόσιο.

 

Το Παρόν