Μπάχαλο με την αξιολόγηση των εφοριακών

Του Άγγελου Αγγελίδη

Ένα απίστευτο μπάχαλο επικρατεί με τη περίφημη αξιολόγηση των προϊσταμένων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.

 

Υποτίθεται ότι θα περνούσαν από κρίση, προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να διαχειριστούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα έσοδα του κράτους. Όμως, η αξιολόγηση παρέμενε στα χαρτιά ή στη καλύτερη περίπτωση προχωρούσε με ταχύτητα… χελώνας. Το τι επικρατεί στις εφορίες επιβεβαίωσε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών δίνει δίμηνη προθεσμία για την αξιολόγηση προϊσταμένων εφοριών. Όπως έγινε γνωστό, η τροπολογία προβλέπει ότι πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής του υπουργείου Οικονομικών θα επιλέγει προϊσταμένους εφορίων και τελωνείων και όχι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων όπως ίσχυε ως σήμερα.

 

Η θητεία των προίσταμένων θα είναι ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι δύο φορές. Σε ότι αφορά στην προθεσμία αξιολόγησης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών στα Συμβούλια Επιλογής να αξιολογήσουν τους υπηρετούντες προϊσταμένους όλων των επιπέδων ως προς το βαθμό επίτευξης τεθέντων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Μέσα στην ίδια προθεσμία το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποφασίζουν για τη διατήρηση, ανανέωση ή λήξη της θητείας των προϊσταμένων και άλλων επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν παράπονα κυρίως συνταξιούχων ότι τα στοιχεία που έχουν περάσει στο σύστημα Taxis είναι είτε λανθασμένα είτε ελλιπή.

 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους κωδικούς της πρώτης σελίδας για το άθροισμα ποσών από επικουρικές συντάξεις ή συντάξεις μετοχικών Ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία, σε συντάξεις χηρείας ορισμένων Ταμείων δεν εμφανίζεται κάποιο ποσό. Αυτό συμβαίνει γιατί προέκυψαν διαφορές κατά τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ Ταμείου και Εφορίας.

 

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι ΔΟΥ παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης και όποιος τις επισκέπτεται αντιλαμβάνεται ότι περισσότερα είναι τα άδεια γραφεία από εκείνα στα οποία εργάζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

 

Η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και στις θέσεις να τοποθετηθούν όσοι έχουν πραγματικά τα προσόντα και όχι κάποιον «γνωστό» στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, οι προϊστάμενοι θα πρέπει να διακατέχονται από κοινωνικές ευαισθησίες και να έχουν πάρει εντολή να διαχειρίζονται με διακριτικότητα και κατανόηση διάφορες «δύσκολες» υποθέσεις ατόμων που έχουν χάσει το βιος τους λόγω της οικονομικής κρίσης και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

 

Danioliptes.gr