To… χρέος ας περιμένει.

Ο Στουρνάρας δεν έθεσε το θέμα στο Eurogroup. «Άδειασμα» από Ντάισελμπλουμ στον βιαστικό υπ. Οικονομικών.

 

Το ερχόμενο καλοκαίρι και στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν τυχόν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Σημείωσε επίσης ότι οι ελληνικές Αρχές παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο και καλωσόρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας. Έτσι, διαψεύστηκε ο βιαστικός Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι το θέμα της διευθέτησης θα ξεκινούσε από το χθεσινό Eurogroup και ότι ο ίδιος θα το έθετε.

 

Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε κάποιο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η συζήτηση θα ξεκινήσει κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, όταν συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να ληφθούν νωρίτερα από το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά stress tests ολοκληρώνονται Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2014.

 

Όσον αφορά τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί, αφορούν αφενός περαιτέρω επιμήκυνση του χρέους τουλάχιστον έως τα 50 χρόνια αλλά και περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση των τόκων. Ωστόσο, το σημαντικότερο σενάριο θεωρείται η μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερή. Το ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι «να εξετάσουμε το εάν επιπρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητα και μετά θα εξετάσουμε τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν». 0 ίδιος τόνισε ότι η αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κριθεί στη βάση του περιεχομένου της επόμενης έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα που θα οριστικοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

0 πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα μας αξίζει τα εύσημα για όσα έχει πετύχει.
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα 6,3 δισ. και θα πάρει δυο δόσεις του 1 δισ. ευρώ μόλις καλύψει τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου. Μετά τις πληρωμές αυτές στον μηχανισμό θα υπάρχουν υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Την πρόοδο της Ελλάδας αναγνώρισε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Σιμ Κάλας (αντικαθιστά τον Ολι Ρεν, που έχει θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές), ο οποίος όμως για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών.

Την ίδια στιγμή το «Spiegel» δημοσιεύει ότι ο ορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος καθορίστηκε αυθαίρετα από τους δανειστές.

 

0 Ευρωπαίος επίτροπος Σ. Κάλας δήλωσε χθες ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει στην αρχή της θητείας του ότι «θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση» και είναι κάτι που συμβαίνει. Για το πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνσή του, ο επίτροπος Κάλας δήλωσε ότι «είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές της Ελλάδας», αλλά εξέφρασε την άποψή του ότι τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα.

 

Στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα και το «Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα αριθμητικών ωραιοποιήσεων, όχι τόσο από ελληνικής πλευράς όσο από πλευράς των ίδιων των δανειστών της Ελλάδας. Το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις επώνυμων οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «καθορίστηκε εντελώς αυθαίρετα προκειμένου να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

 

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η Αθήνα έκανε χρήση της περιώνυμης «ελληνικής λογιστικής», δηλαδή των στατιστικών μεθόδων με τις οποίες στο παρελθόν γινόταν παραποίηση στοιχείων.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ