Ποιοι παίζουν με τη Eurobank;

Ακραίες χρηματιστηριακές καταστάσεις με κερδοσκοπικό χρώμα σημειώθηκαν χθες με τη μετοχή της Eurobank.

 

Επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων οίκων -κυρίως για λογαριασμό πελατών των JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, HSBC, Credit Suisse, Deutsche Bank κ.ά.- προκάλεσαν την άτακτη υποχώρηση της τιμής της μετοχής έως 19,5%, σε συνέχεια της επίσης μεγάλης υποχώρησης που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

 

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, για πωλήσεις ανοιχτών θέσεων (και όχι μετοχών) που θα αποκτήσουν από την Παρασκευή, οπότε και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που προήλθαν από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ, γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία. Πρόκειται -καλώς ή κακώς- για διεθνή πρακτική σημείωνε χρηματιστηριακή πηγή, που δίνει το περιθώριο σε έναν παίκτη να πουλήσει 3 μέρες πριν μετοχές που θα αποκτήσει στη συνέχεια (το λεγόμενο valeur ή Τ + 3).

 

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωνε πως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:

Για την ισόνομη μεταχείριση ξένων – Ελλήνων επενδυτών, καθώς το δικαίωμα αυτό δεν το είχαν όσοι ενεγράφησαν στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εσωτερικό (διαδικασία, που αφορούσε το 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή περί τα 270 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από εγχώριους παίκτες και επενδυτές).

Για την προηγηθείσα επίσης θεαματική αύξηση της τιμής την προηγούμενη εβδομάδα, με ανάλογη ανοδική όμως ακραία συμπεριφορά.

 

Για το ενδεχόμενο χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης, κάτι που εάν ισχύει πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πρακτικά την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή της μετοχής αντέδρασε μέχρι τα 0,483 ευρώ (+ 31 % σε 3 συνεδριάσεις), όταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είχε οριστεί στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

 

Ακολούθησαν τη Δευτέρα και χθες επιθετικές πωλήσεις από τα 0,483 ευρώ προς χαμηλότερες τιμές ανοιχτών θέσεων από ξένους, που θα πάρουν τα χαρτιά την Παρασκευή από τα 0,31 ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ απόλυτων τιμών ένας γνώστης του παιχνιδιού πουλά στα 0,48 μία θέση μετοχής που ΔΕΝ έχει αλλά θα την αγοράσει τρεις μέρες μετά από τα 0,31 ευρώ, δηλαδή θα έχει κέρδος 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας περίπου 73 εκατ. ευρώ (σε σύνολο τζίρου 134 εκατ. ευρώ), γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της απόδοσης σε μόλις 2-3 μέρες από κάποιους που δεν έχουν καν τις μετοχές στα χέρια τους.

 

Όμως, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της διοίκησης της Eurobank, πρόκειται για ξένους επιθετικούς παίκτες, που ούτως ή άλλως η διεθνής πρακτική τούς θέλει να κινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο και όχι για τη συμπαγή επενδυτική βάση των ξένων που κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, θυμίζουμε πως στην κατηγορία των θεσμικών επενδυτών (cornetone investors) περιλαμβάνονται η Fairfax Financial Holdings Limited, η WLR Recovery Fund V, L.P. και άλλα επενδυτικά.

 

Πώλησαν μετοχές που θα αποκτήσουν την Παρασκευή σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC, η Capital Research and Management Company, που ενεργεί υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Mackenzie Financial Corporation, υπό την ιδιότητα της ως διαχειρίστριας επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ’ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται ορισμένα κεφάλαια της Fidelity Management & Research Company, και η Brookfield International Bank Inc με τους οποίους η Τράπεζα έχει συνάψει την από 15 Απριλίου 2014 ανακοινωθείσα συμφωνία. Μάλιστα Fairfax και Capital έχουν δεσμευθεί με συμφωνία διακράτησης για τους επόμενους 6 μήνες.

 

Πάντως, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούσαν πως η επιθετική προσφορά μαζεύεται από «ισχυρά χέρια» που ποντάρουν σε ανοδική αντίδραση της μετοχής στη συνέχεια.

Αυτό γιατί η μετοχή της Eurobank αναβαθμίζεται στον δείκτη FT25 από τον FT Mid με μεγαλύτερη στάθμιση, ενώ χθες η Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) την επιτυχή υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, εξέλιξη ευνοϊκή όχι μόνο για την Eurobank αλλά και για τον κλάδο ευρύτερα.

 

Danioliptes.gr