Βρίσκει parking το χρήμα…

Έναν κρυμμένο θησαυρό, ο οποίος μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, έχει αποκαλύψει ο αργός φορολογικός έλεγχος των 24.710 υποθέσεων με τα εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

 

Όπως αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή θεσμών και Διαφανείας της Βουλής η γενική διευθύντρια φορολογικών ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Χαρίκλεια Μαυρίδου, από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ που διέφυγαν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη τριετία και με στοχευμένες τις 1.200 από τις 24.710 υποθέσεις οι έλεγχοι έχουν αποφέρει έσοδα για το Δημόσιο ύψους 200 εκατ. ευρώ.


Πρόσθεσε ακόμη ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων έγινε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς η εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ήταν να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 500 υποθέσεις ως το τέλος Μαΐου.


Πέραν αυτών, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ έχει πάρει εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Αθανασίου να ελέγξει και 80 υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

 

Παράλληλα, ο εφοριακός Ιωάννης Κατσίπης σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού εγκλήματος που διαπράχθηκε στην Ελλάδα συνέβη την περίοδο 1999-2010, όταν μέσω του τραπεζικού συστήματος διακινήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαύρου χρήματος, γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.


Ο κ. Κατσίπης ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή των βουλευτών, ώστε πολλές υποθέσεις (προ του 2007) να μην παραγραφούν και άφησε αιχμές για τη διάθεση συνεργασία των τραπεζών σε υποθέσεις ελέγχου, λέγοντας ότι καθυστερούν να αποστείλουν στοιχεία και όταν το κάνουν, πολλές φορές είναι μη επεξεργάσιμα.

 

Danioliptes.gr