Την ώρα που καλλιεργείται κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οικονομία “πνίγεται” από συσσωρευμένα χρέη άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Δημόσιο χρωστά στους πολίτες 4,74 δισ. ευρώ ενώ μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο άγγιξαν τα 3,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, και μόνο τον περασμένο μήνα Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ παραπάνω από τα συνολικά έσοδα που προβλέπει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ή έλεγχοι δε γίνονται καθόλου πια, ή πλέον δεν υπάρχει κανείς για να εισπράξει. Οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίστηκαν στο 26,73% έναντι στόχου 65%. Στους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 59 έλεγχοι , στις offshore 4 και στα εμβάσματα 31, ενώ συνολικά με βάση τους στόχους για τις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν 307 έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο και 720 έως το τέλος του χρόνου. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ.
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» με δάνεια και κάρτες
Η ίδια εικόνα και στις τράπεζες. Τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι ο αριθμός όσων έχουν σταματήσει να τακτοποιούν κανονικά τα δάνεια τους, αυξάνει επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει ότι τα επισφαλή δάνεια έχουν φτάσει πλέον ως μέσος όρος στο 28% και όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα σπάσουν και το φράγμα του 30%. Δηλαδή, σχεδόν 1 στα 3 δάνεια, όλων των κατηγοριών, έχουν πάψει να πληρώνονται. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στα καταναλωτικά δάνεια, η αντιστοιχία έχει φτάσει στα 2 στα 4, ειδικά σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές κάρτες. Για τα υπόλοιπα που είναι κάτω από τα 500 ευρώ, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απογοητευτική, γράφει το Voria.gr.
Την κατάσταση επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Ελάχιστοι είναι εκείνοι, συγκριτικά, που εξακολουθούν να πηγαίνουν κάθε μήνα και να βάζουν το ελάχιστο, έστω, προβλεπόμενο ποσό, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα να προκαλεί απελπισία στις αρμόδιες διευθύνσεις. Το χειρότερο απ όλα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί.
Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 914.873 οικογένειες, ζούσαν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 11.986 ευρώ ή των 1.000 ευρώ το μήνα. Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2012 που έχει ως βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.
Οπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης δείχνουν μεταξύ άλλων τα εξής: Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας
κάτω των 14 ετών. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 914.873 και τα μέλη τους σε 2.535.700.
Άρα η χρεωκοπία είναι πλέον γεγονός και ας μην είναι επίσημη.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.