Τα μηνύματα του Eurogroup της Δευτέρας είναι πως οι εταίροι δεν βιάζονται για τα πρόσθετα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, ότι όταν αποφασιστούν, θα συνδυαστούν με νέες δεσμεύσεις, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς συγκεκριμένη πρόταση.
«Η σχετική αξία πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν δόθηκε εντολή στο EWG να επεξεργαστεί λύσεις, αλλά και συμπλήρωσε πως από την ελληνική πλευρά δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο, απλώς τονίστηκε η σημασία να τηρηθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.
Κάποιοι λένε πως δεν άνοιξε τώρα -παρά τις προσδοκίες- το κεφάλαιο του ελληνικού χρέους ώστε να μην επωμιστούν πολιτικό κόστος οι χώρες-δανειστές στις επικείμενες ευρωεκλογές, δεδομένου ότι με τα μέτρα που θα δρομολογηθούν θα έχουν απώλειες εσόδων.
Αυτή είναι η σχετικά αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης του χρέους, που δημιουργεί την προσδοκία πως, εάν φύγει από τη μέση το εκλογικό κόστος, ίσως η λύση είναι καλύτερη και πιο κοστοβόρα για τους δανειστές.
Επίσης, οι εταίροι δανειστές συνδέουν τα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και για τις ελληνικές. Εκεί θα κριθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, πέραν εκείνων που προσδιόρισαν τα stress tests που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εάν τα τεστ της ΕΚΤ αναδείξουν περισσότερες ανάγκες, τότε θα χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού των 11 δισ. ευρώ που υπάρχει στο ΤΧΣ. Ο Γιώργος Προβόπουλος, που συγκρούστηκε για το θέμα αυτό με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, δηλώνει βέβαιος πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι εκείνες που προσδιόρισε η Black Rock.
Την εκτίμησή του δικαιώνουν οι αγορές, καθώς αρχικά οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και τώρα η Εθνική Τράπεζα, άντλησαν με επιτυχία τα κεφάλαια που ζητούσαν και με σημαντική υπερκάλυψη. Εάν οι αγορές δεν εμπιστεύονταν τα stress tests, προφανώς η στάση τους θα ήταν διαφορετική.
Οι δανειστές επίσης θέτουν και άλλους όρους, που είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η οποία θα επανεξεταστεί το καλοκαίρι. Πρόσφατα έγινε μια αξιολόγηση και τα συμπεράσματα είναι θετικά, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Θα γίνει και άλλη το καλοκαίρι και άλλη το Δεκέμβριο Κ.Ο.Κ. Οι αξιολογήσεις δεν τελειώνουν, αλλά μάλλον χρησιμοποιούνται ως αφορμή για την καθυστέρηση λήψης των αποφάσεων, παρατείνοντας την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.
Του Πάνου Φ. Κακούρη από naftemporiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.