Ο κύβος ερρίφθη για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αξίας του ακινήτου

Μπορεί τώρα η κυβέρνηση να εμφανίζεται διστακτική απέναντι στην απαίτηση της τρόικας, ώστε το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο να εκπλειστηριάζονται και να πωλούνται ακίνητα και το δημόσιο να εισπράττει.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σχετική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας γίνεται δι’ αλληλογραφίας καθώς δε βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι δανειστές ζητούν σαρωτικές αλλαγές γιατί βλέπουν πως το ισχύον σύστημα δεν ”περπατάει” και δεν μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία.
Ο λόγος είναι πως σύμφωνα με το νόμο που ισχύει η ελάχιστη τιμή στους πλειστηριασμούς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. 


Όμως στην πραγματική αγορά οι αντικειμενικές αξίες είναι απλησίαστες και όταν και εάν γίνουν αγοραπωλησίες αυτές γίνονται σε τιμές όχι απλώς κατώτερες αλλά υποπολλαπλάσιες από τις αντικειμενικές. Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η εφορία προχωρά στην κατάσταση ακινήτων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Στη συνέχεια επισπεύδει τον εκπλειστηριασμό των ακινήτων όπου βάσει νόμου του 2008, η ελάχιστη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Με δεδομένο, όμως, ότι πλέον οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι. Αφού πραγματοποιηθούν δυο άγονοι πλειστηριασμοί η εφορία μπορεί να ζητήσει μέσω της δικαστικής οδού τη μείωση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το δημόσιο να μην εισπράττει.

Η κυβέρνηση η οποία είχε αρχικά τραβήξει κόκκινη γραμμή στο θέμα των πλειστηριασμών, ενώ τώρα εμφανίζεται «με τα παντελόνια κάτω». Διότι ίσως και να έχει ήδη υπογράψει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

 

Σύμφωνα με το capital.gr, η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το δημόσιο με όσα προβλέπει ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η διάταξη με τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς αναμένεται να περάσει από τη βουλή έως τα τέλη Ιουλίου αν και το οικονομικό επιτελείο θα επιθυμούσε το θέμα να τεθεί και στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας το Σεπτέμβριο.

 

Danioliptes.gr