Ακολουθώντας την παραδοσιακή προεκλογική πεπατημένη, η κυβέρνηση υπόσχεται
μειώσεις φόρων από το φθινόπωρο στο όνομα του «φτιασιδωμένου» πρωτογενούς πλεονάσματος, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο η οικονομική πολιτική εκπορεύεται από το «κονκλάβιο» των δανειστών οι φορολογούμενοι δεν θα δουν άσπρη μέρα.
Το μαύρο άσπρο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση στην οικονομία, την ώρα που είναι ευρύτερα γνωστό ότι μετά τις διπλές εκλογές θα επανακάμψει η τρόικα, ενώ θα αρχίσουν να καταφτάνουν στους φορολογούμενους οι λογαριασμοί της εφορίας.
Οι συνεχείς αναφορές κυβερνητικών στελεχών για δημοσιονομική χαλάρωση από το φθινόπωρο, η οποία θα σημάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληττόμενους των μνημονίων, μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς εξυπηρετούν απόλυτα την προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, κόντρα στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Από φθινόπωρο
Μετά την «προστατευμένη» έξοδο στις αγορές και τα «ψίχουλα» του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 280.000 δικαιούχους (οι 75000 είναι ένστολοι), συστηματικά η κυβέρνηση αφήνει τις τελευταίες ημέρες να διαρρέει ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις. «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης ενδεχομένως θα τεθεί το φθινόπωρο στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Όλα θα συνεκτιμηθούν όταν μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα: έξοδος στις αγορές, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τη διετία 2013-2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας, επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα σχέδια μείωσης φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αφήνει να διαρρεύσουν προεκλογικά η κυβέρνηση αφορούν:
• Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
• Την παραμονή σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους).
• Την αύξηση του εισοδηματικού ορίου (από 12.000ευρώ που είναι σήμερα) επί του οποίου θα επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4% τη διετία 2015-2016.
• Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Για τα κέρδη των επιχειρήσεων ο στόχος είναι ο συντελεστής, από το 26% που βρίσκεται σήμερα, να υποχωρήσει αρχικά στο 20% και στη συνέχεια στο 15%.
• Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Όμως, τον τελευταίο λόγο σ’ όλα αυτά έχει η τρόικα η οποία ζητάει την εξασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, προκειμένου να υπάρξουν περιθώρια για αλλαγές στη φορολογία και απ’ την άλλη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. « Κλειδί» θα αποτελέσει πάντως το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας. Η τρόικα το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ το 2015 και το ανεβάζει στα 3,8 δισ. ευρώ το 2016. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη για 911 εκατ. ευρώ του χρόνου και 1,9 δισ. ευρώ το 2016 και υποστηρίζει ότι για την κάλυψή του δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Των Κώστα Ταάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.