Ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μέχρι το 2015 οπότε θα ξεκινήσουν οι τράπεζες να δανείζουν ξανά; Πάντως τότε, προβλέπεται η επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.
Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς θα συνεχιστεί η μείωση των υπολοίπων των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα καταγραφεί μικρή αύξηση των υπολοίπων δανείων. Σε ετήσια βάση για το 2014 προβλέπεται μείωση των χορηγήσεων κατά 3%.
Έτσι συνολικά, στην περίοδο 2010 – 2014 τα υπόλοιπα των δανείων θα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50 δισ. ευρώ ή κατά 18%.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το 2015, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα τερματιστεί n τετραετής περίοδος πιστωτικής συρρίκνωσης και θα καταγραφεί αύξηση των υπολοίπων των δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Η αύξηση των χορηγήσεων εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Έτσι από το 2016 είναι πιθανό να καταγραφούν ισχυροί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Σημειώνεται πάντως ότι το 2014, αν και αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, n πιστωτική επέκταση θα παραμείνει σε «χαμηλή πτήση».
Η χαμηλή πτήση οφείλεται στο γεγονός ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων παραμένει σε εξέλιξη, ενώ οι συνθήκες ρευστότητας δεν έχουν ακόμα εξομαλυνθεί πλήρως. Και προφανώς, οι τράπεζες δεν είναι καθόλου διατεθειμένες να το διευκολύνουν αυτό. Εν τω μεταξεί, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης δεν σημαίνει ότι θα επιστέψουμε στο παλιό μοντέλο δανειοδοτήσεων.
Ο Γ. Προβόπουλος τόνισε πρόσφατα ότι: «Η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, n προσφορά δανείων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν πιστώσεις προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας».
Πλέον τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, για να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση, θα πρέπει όχι μόνο να έχουν εύρωστη οικονομική θέση, αλλά να είναι σε θέση καλύψουν με μετρητά μέρος της αξίας της επένδυσης που πραγματοποιούν ή του περιουσιακού στοιχείου που αποκτούν. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να στηρίζονται μόνο στον δανεισμό για να υλοποιήσουν μια επένδυση, αλλά θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος -περίπου 30%- να το καλύπτουν με δικά τους χρήματα.
Αντίστοιχα ένα νοικοκυριό που επιθυμεί να αγοράσει σπίτι θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει περίπου το 40% της αξίας του με δικά του χρήματα.
Η αρνητική πορεία των τραπεζικών πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οφείλεται, σύμφωνα με τις τράπεζες, στη διατήρηση των καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα. Η συνεχιζόμενη μειωμένη ζήτηση δανείων τουλάχιστον από αξιόχρεες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού που πραγματοποιούν πολλές επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών εκδόσεων.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.