Πώς η Τράπεζα Πειραιώς δίνει οικονομική ανάσα στη MIG (Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης, Attica Group, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Singular Logic κ.λπ.) και γίνεται μεγαλομέτοχος στην εταιρεία του Βγενόπουλου.

 

Από τα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς περνά πλέον n χρηματοοικονομική επιβίωση και η επιχειρηματική ανάνηψη της Marfin Investment Group, της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών στην Ελλάδα, με υπέρογκα χρέη και ζημιές από τις δραστηριότητες της. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας συμμετοχών, Ανδρέας Βγενόπουλος, βρήκε για μια ακόμη φορά πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του παλιού του γνώριμου τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί αλλά και συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.


Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια ώστε η Πειραιώς, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της MIG, να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τουλάχιστον το 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί ότι θα μετατρέψει ομολογιακής αξίας τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,54 ευρώ.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη «μετοχοποίηση χρεών»-μαμούθ στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Πειραιώς, που ακόμη ανήκει κατά 67,3% στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καταστεί μεγαλομέτοχος της MIG μαζί με το εφοπλιστικό επενδυτικό σχήμα της οικογένειας Φράγκου IRF European Finance Investment Ltd, που έχει το 17,84%, και την Dubai Group Ltd, που συμμετέχει με 17,28%.

 

Πρόκειται για μια συμφωνία που από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προβάλλεται ως «στρατηγικού χαρακτήρα», ωστόσο ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος ήδη μιλά για «συμφωνία-σωσίβιο» του Α. Βγενόπουλου από τον Μιχάλη Σάλλα. Οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο ομίλων έχουν ιστορία, καθώς εκτός από το γεγονός ότι η MIG «γεννήθηκε» στην ουσία όταν το 2001 εξαγοράστηκε η Piraeus Prime Bank, η Πειραιώς αποτελεί σήμερα μεγάλο πιστωτή πολλών εταιρειών που ανήκουν στη Marfin, όπως λ.χ. της Attica Group, ενώ μόλις πέρυσι η Πειραιώς ήταν εκείνη που εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, αφότου πια η τράπεζα διαχωρίστηκε και έπαψε να ελέγχεται από τη MIG.

 

Παράλληλα, πέρυσι είχαν δει το φως της δημοσιότητας εκτενή δημοσιεύματα σε μεγάλα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης για τα δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν λάβει από τη Λαϊκή ο ίδιος ο Μιχάλης Σάλλας και μέλη της οικογένειάς του μέσω εξωχώριων εταιρειών προκειμένου να αγοραστούν μετοχές της Πειραιώς.


Τα κεφάλαια θα δώσουν ανάσα χρήματος στη MIG και τις θυγατρικές της εταιρίες, που ήδη βαρύνονται από υπέρογκες υποχρεώσεις άνω των 2,56 δισ. ευρώ και συνολικέ5 ζημιέ5 203 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η συμφωνία αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών κλάδων. Οι βασικές δραστηριότητες της MIG αναπτύσσονται σήμερα στα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα (Vivartia: Δέλτα, Goody’s, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθη$ κ.ά.), την ακτοπλοΐα (όπως Attica Group), τις υπηρεσίες Υγείας (Υγεία, Μητέρα, Λητώ), την πληροφορική (Singular Logic), την αξιοποίηση ακινήτων και τον τουρισμό (MIG Real Estate, SUNCE, RKB, Blue Sun Hotels, Hilton Cyprus), τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (Skyserv) κ.ά. Β. Γεωργό;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.