Πογκρόμ για την αύξηση των δημοσίων εσόδων

Του Άγγελου Αγγελίδη

«Εφιάλτης» για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να… ‘γκαζάρει’ προκειμένου να αντιστρέψει την άσχημη εικόνα των δημοσίων εσόδων.

Φυσικά, το κυνήγι θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές προκειμένου να μην καταγραφεί δυσαρέσκεια από τους ψηφοφόρους στις κάλπες.

 

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, στο στόχαστρο θα βρεθούν τα ακίνητα. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι θα μπορέσει να βγάλει από τη κατάψυξη τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και να βάζει ζεστό χρήμα στα ταμεία. Όπως είναι γνωστό, οι μεταβιβάσεις είχαν σταματήσει εξαιτίας της εκκρεμότητας του φόρου υπεραξίας. Επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας φιλοδοξεί να πάρει χρήματα από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ που αναμένονται μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την τακτοποίηση παλαιών χρεών προς την Εφορία από τα χρήματα που επιστρέφει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις.

 

Παράλληλα τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς στα ταμεία θα μπουν οι εισπράξεις από την εκκαθάριση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος για το 2013 και τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

 

Ωστόσο στο υπουργείο επικρατεί προβληματισμός καθώς τον Απρίλιο, περίοδο που βρισκόταν η τρόικα στην Αθήνα και ήταν ανοιχτός ο έλεγχος της οικονομίας, παρουσιάστηκε υστέρηση των εσόδων παρά το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία δείχνει να βγαίνει από την ύφεση.

Την εικόνα των ταμείων, η οποία δεν ταιριάζει με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, κατέγραψαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού και των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων που συσσωρεύονται στις εφορίες, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (τακτοποίηση σε πολλές δόσεις) που έχουν θεσπιστεί. Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,05 δισ. ευρώ ή 7,1% κάτω του στόχου.

 

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12,7 δισ. ευρώ, 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% χαμηλότερα έναντι του στόχου, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων στη χώρα μας από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως το τέλος Μαρτίου είχαν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση μόλις 684,7 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο όμως είναι το φορολογικό χρέος που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013 έως το τέλος Μαρτίου του 2014, δηλαδή σε 15 μήνες; Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,84 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια στην πάγια ρύθμιση οφειλών έχει υπαχθεί μόλις το 5,3% των οφειλών που γεννήθηκαν τους τελευταίους 17 μήνες.

 

Είναι παράδοξο και παράλογο να συνεχίζεις να κυνηγάς τους φορολογουμένους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτοί δεν έχουν ούτε σεντ στη τσέπη του. Άλλωστε, γι’ αυτό έχουν προκύψει και οι τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να κινούνται και να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, έχοντας χάσει κάθε επαφή με τον πραγματικό. Προφανώς, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο κάθε έλληνες έχει ένα τσουβάλι με ευρώ στο σπίτι του και δεν πληρώνει από άποψη (;) τις οφειλές του προς το δημόσιο. Φυσικά, η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα καθώς ο μέσος έλληνας είτε είναι άνεργος, είτε πληρώνεται (όταν πληρώνεται) με ελάχιστα χρήματα, τα οποία με το ζόρι του επιτρέπουν να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες του.

 

Danioliptes.gr