Περισσότερες από 40 νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών υπέβαλε η Κομισιόν από το 2008 (παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση) μέχρι σήμερα, όμως η Ελλάδα συνεχίζει να μην τηρεί καμία από αυτές.
Αποκορύφωμα των μεταρρυθμίσεων που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, ήταν η απόφαση για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.
Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές έγιναν και σε άλλους τομείς, όπως ο περιορισμός των μπόνους των τραπεζιτών, η απαίτηση από τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε ρευστότητα, η επιβολή διαφάνειας στα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, η αλλαγή της νομοθεσίας για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική.
Σημαντικές αποφάσεις με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν λήφθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία στους εξής φακέλους: ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης για τις τράπεζες, συστήματα εγγύησης καταθέσεων, ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών, λογαριασμοί πληρωμών δέσμες επενδυτικών προϊόντων για ιδιώτες επενδυτές, κεντρικά αποθετήρια τίτλων, αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, συλλογικές επενδύσεις σε κινητές αξίες.
Αν και μερικά από αυτά τα κείμενα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η φιλόδοξη ατζέντα που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ειδικότερα για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, έχει ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά άλλες, σημαντικά πιο πρόσφατες, προτάσεις, οι εργασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους είτε κατά τη διάρκεια του 2015.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ε.Ε. «Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δικαιωματικά απαιτούν δύο πράγματα σε αντάλλαγμα: ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα παίζει το ρόλο του με ειλικρίνεια και ότι στο μέλλον οι τραπεζικές κρίσεις ποτέ δεν θα εκφυλιστούν σε κρίση του δημόσιου χρέους» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και αυτός ήταν και ο λόγος που η Επιτροπή αντέδρασε αμέσως το 2008, προωθώντας μια πιο υπεύθυνη λειτουργία χρηματοπιστωτικού τομέα. «Με την υιοθέτηση των προτάσεών μας σε χρόνο ρεκόρ, ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πλέον πιο ασφαλής και πιο διαφανής και οι τράπεζες διαχειρίζονται τους κινδύνους τους με μεγαλύτερη υπευθυνότητα», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι «για περισσότερο από τέσσερα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί ακούραστα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών για την υλοποίηση μιας εκ βάθρων αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δεσμεύσεις της G20.
Το ίδιο βέβαια, δεν ισχύει και για τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αρχές που συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς που τίθενται, προκειμένου να προστατεύουν τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κοινοτική Οδηγία που από το 2001 επιβάλλει τον υπολογισμό του τόκου με βάση έτος 365 ημερών (ή 366 αν το έτος είναι δίσεκτο). Ωστόσο, οι τράπεζες συνεχίζουν να την αγνοούν φορτώνοντας με παράνομο τόκο χιλιάδες δανειολήπτες.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.