«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»

 

Με ευθεία επίθεση ενάντια σε ότι απέμεινε στα ελληνικά νοικοκυριά πρόκειται να προχωρήσουν οι τράπεζες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να «εξουδετερωθεί» η ωρολογιακή βόμβα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 75 δισ. ευρώ.

 

Το σχέδιο που, προς το παρόν διαφημίζεται ως κάτι θετικό, περιλαμβάνει μαζικές αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων και ρυθμίσεις, με ήπια αντιμετώπιση στα στεγαστικά.

 

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κινηθούμε επιθετικά και να διαχειριστούμε με έξυπνο και ενεργητικό τρόπο τα “κόκκινα” δάνεια, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά. Πρέπει να τα κρατήσουμε ζωντανά προκειμένου να μην πνίξουν την οικονομία», τονίζει στη Realnews ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας.


Οι τράπεζες ετοιμάζουν «ειδική μεταχείριση» στη στεγαστική πίστη, όπου σε καθυστέρηση τελούν δάνεια 22 δισ. ευρώ – από το σύνολο των 71 δισ. ευρώ και στο τέλος του έτους τελειώνει το μεταβατικό στάδιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έχουν έρθει σε άτυπη συμφωνία κυρίων, με στόχο τη διευκόλυνση των πιεσμένων δανειοληπτών, «προκειμένου κανένας να μη χάσει το σπίτι του, εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία, και να μην πουληθούν μαζικά χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένα distress funds».

 

Ουσιαστικά, οι διευκολύνσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες θα είναι να καταβάλλουν κάποιο ποσό  εν είδει ενοικίου, για όσα χρόνια ο δανειολήπτης είναι πιεσμένος οικονομικά, με «κούρεμα» του δανείου στο τέλος της ρύθμισης.

 

 Η σταδιακή πρόσβαση στις αγορές χρήματος και οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου δίνουν τη δυνατότητα για αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. «Μέχρι τώρα παλεύαμε με άνευρες ρυθμίσεις, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, να κρατήσουμε τις επισφάλειες στο ήδη υψηλό ποσοστό του 34%! Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές ρυθμίσεις, καλώντας τους πελάτες να συνεργαστούν μαζί μας και να αναστήσουμε ακόμη και “πεθαμένα” δάνεια», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

 

Οι τράπεζες πρόκειται ουσιαστικά να επιβάλλουν τη «συνεργασία» στους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν παρά να «συμμορφωθούν» στον ολοκληρωτισμό.

 

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων-ρυθμίσεων που θα ακολουθήσει αναμένεται όσον αφορά τις επιχειρήσεις να αλλάξει τον χάρτη των μετόχων, καθώς πολλές εξ αυτών θα αλλάξουν χέρια, με κυρίαρχο στοιχείο την είσοδο ξένων funds.

 

Με το σχέδιο αυτό, θα αλλάξουν σχέδια και τα σπίτια του ελληνικού λαού αλλά και οι όποιες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει ακόμη να παραμείνουν ζωντανές. 

 

Το δόλωμα

 

Όπως αναφέρει η RealNews, με δύο διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα δάνεια των ιδιωτών. Στο μέτωπο των στεγαστικών, οι τραπεζίτες έχουν έρθει σε άτυπη συμφωνία κυρίων, με στόχο τη διευκόλυνση των πιεσμένων δανειοληπτών, «προκειμένου κανένας να μη χάσει το σπίτι του και να μην πουληθούν μαζικό χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένα distress funds». Αντίθετα, στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων, η οποία μετρά το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών, της τάξης του 50%, δηλαδή 14 δισ. ευρώ από το σύνολο των 28 δισ. ευρώ, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις των “τελειωμένων” δανείων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δάνεια που έχουν δοθεί σε δημόσιες επιχειρήσεις, προς τη γεωργία κ.ά., τα οποία δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι καθυστερήσεις τους είναι σημαντικές.

 

Χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται ποιος θα σταματήσει τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ξεπούλημα όπως και σε όποιον επιθυμούν.

 

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η σταδιακή πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου δίνουν πλέον τη δυνατότητα για αποτελεσματική διαχείριση του «στοκ» των «κόκκινων» δανείων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των εσόδων. 

 

«Μέχρι τώρα παλεύαμε με άνευρες ρυθμίσεις, λόγω έλλειψης κεφαλαίων, να κρατήσουμε τις επισφάλειες στο ήδη υψηλό ποσοστό του 34%! Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές ρυθμίσεις, καλώντας τους πελάτες να συνεργαστούν μαζί μας και να αναστήσουμε -στο μέτρο του δυνατού- ακόμη και πεθαμένα δάνεια», αναφέρει στην «R» υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, και προσθέτει: «Στα στεγαστικά, για όσους το σπίτι είναι πρώτη κατοικία, οι ρυθμίσεις εφεξής θα είναι αποτελεσματικές. Ακόμη και με λίγα ευρώ εν είδει ενοικίου για όσα χρόνια ο δανειολήπτης είναι πιεσμένος οικονομικά. Δεν αποκλείεται σε αυτές τις περιπτώσεις και “κούρεμα” του δανείου στο τέλος της ρύθμισης».


«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

 

Τα μισά καταναλωτικό δάνεια, δηλαδή 14 δισ. ευρώ, δεν διαθέτουν εγγυήσεις και έχουν ξεχαστεί από τους κατόχους τους όσον αφορά την αποπληρωμή. «Άτυπη, μέχρι νεωτέρας συμφωνία κυρίων έχει υπάρξει μεταξύ των τραπεζών ώστε να μην πουληθούν στεγαστικά δάνεια σε ξένα distressfunds χρόνια να περάσουν από την τράπεζα. Εάν δεν διαθέτεις περιουσία, δεν μπορεί η τράπεζα να διεκδικήσει κάτι. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που δεν υπάρχει εισόδημα», τονίζει τραπεζική πηγή στην «R», και συμπληρώνει: «Σημαντική ποσότητα από το εν λόγω “στοκ” σαφώς και θα πουληθεί σε κάποιο ξένο distressfunds, εφόσον υπάρξει τέτοιου τύπου ζήτηση».


Στο μέτωπο των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται εφεξής να ξεδιπλωθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων ανά κλάδο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κάποιες επιχειρήσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο υπερδανεισμός ορισμένων επιχειρηματιών. Άμεσες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας με τη δημιουργία το πολύ δύο ομίλων και την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα αγοράσουν μέρος των δανείων. Παράλληλα, οι τράπεζες «τρέχουν» το πλάνο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης στην ακτοπλοΐα, με στόχο τη δημιουργία δύο ομίλων και την παραχώρηση κάποιων μη συμφερουσών γραμμών σε μικρές τοπικές εταιρείες. Επίσης, πολλά δάνεια θα αναδιαρθρωθούν με είσοδο ξένων funds, τα οποία θα αποκτούν ισχυρή μετοχική παρουσία. Οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται στο 26%, δηλαδή περίπου 26 δισ. ευρώ.

 

Έτσι λοιπόν, οι τράπεζες θα «έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

 

Danioliptes.gr