Νέα εισφορά 6% «άναψε» τους βενζινοπώλες!

Έξαλλοι με την απόφαση Βρούτση δήθεν για να σωθεί το ασφαλιστικό ταμείο τους από την κατάρρευση που έφερε το «κούρεμα».

Τα «δανεικά και αγύριστα» του ΟΑΕΕ και το «κούρεμα» των ομολόγων έχουν οδηγήσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) στα όρια της κατάρρευσης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αλλάξει το καταστατικό του Ταμείου και να επιβάλει πρόσθετη εισφορά 6% σε όλους τους βενζινοπώλες.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται με αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2012 και μετά, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσβάσταχτη την επιβάρυνση για τους περίπου 6.000 πρατηριούχους. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (Π0ΠΕΚ), ο υπουργός Εργασίας λειτούργησε με «κυβερνητικό αυταρχισμό και διοικητική αυθαιρεσία», καθώς επέβαλε μια πρόσθετη εισφορά στους βενζινοπώλες χωρίς να έχει στη διάθεσή του ούτε την απαραίτητη αναλογιστική μελέτη, που θα μπορούσε να δείξει την πορεία του Ταμείου.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για ένα Ταμείο που είχε πριν από το «κούρεμα» των ομολόγων αποθεματικό που ξεπερνούσε τα 280.000.000 ευρώ, ενώ τώρα αυτό έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί.

 

Η χαριστική βολή δόθηκε προ διετίας όταν το Ταμείο, που υπάγεται διοικητικά στον ΟΑΕΕ, πρόσφερε εσωτερικό δάνειο στον οργανισμό ύψους 110.000.000 ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις. Τα χρήματα αυτά ακόμα δεν έχουν επιστραφεί και τώρα στο ΤΕΑΠΥΚ διαπιστώνουν ότι τα αποθεματικά τους εξανεμίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2012, με άλλη απόφασή του, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάργηση της εισφοράς 0,495% επί του τιμολογίου των καυσίμων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιβάρυνση των πολιτών. Τελικά, όπως φαίνεται, ούτε οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν, αλλά και τα έσοδα του ΤΕΑΠΥΚ κατέρρευσαν.

Στο Ταμείο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περίπου 1.000 συνταξιούχοι, που λαμβάνουν συντάξεις οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 500 ευρώ τον μήνα.

Η Π0ΠΕΚ ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί σε αυτή τη νέα επιβολή επιπλέον ασφαλιστικής εισφοράς. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση κατά μέσο όρο για τους βενζινοπώλες θα κυμανθεί στα επίπεδα των 250-300 ευρώ το άτομο ετησίως. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εάν δεν επιστραφούν τα χρήματα που έχει καρπωθεί ο ΟΑΕΕ, τότε το Ταμείο πρακτικά δεν είναι βιώσιμο.

 

dimokratianews