Τίποτα δεν γίνεται και δε λέγεται τυχαία σε αυτήν την χώρα… Ήταν πριν από λίγες μέρες όταν ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προέτρεπε – άγνωστο ποιους – να αφήσουν τις επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν. Μία τέτοια εξέλιξη ποιους θα εξυπηρετούσε;

 

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φουντώνουν για τα ραντεβού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που έχουν διεθνή funds, τα οποία και βολιδοσκοπούν την κατάσταση για την εξαγορά κόκκινων δανείων.

 

Πρόκειται για τα λεγόμενα «distress funds» τα οποία βρίσκονται στη χώρα μας, προκειμένου να αγοράσουν – κυρίως επιχειρηματικά – δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται ή είναι στο όριο να γίνουν «κόκκινα» σε εξευτελιστικές τιμές. Το κέρδος τους αναμένεται να είναι μεγάλο καθώς η μεταπώλησή τους μπορεί να γίνει σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασαν το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο. Να σημειωθεί ότι τα funds αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια  ακόμα και στο 10%-15 της αξίας τους!

 

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, μόνο τυχαία δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση του Γιώργου Προβόπουλο, που απευθυνόμενος προς τις διοικήσεις των τραπεζών είπε: «Αφήστε επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν»!

 

Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, ο λόγος είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να «αδειάσουν» άμεσα από κόκκινα δάνεια, μιας και σε λίγους μήνες από τώρα θα περάσουν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση που η ΕΚΤ θεωρήσει ότι τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν φτάσει σε τεράστια επίπεδα, θα αναγκάσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει δράση. Και γιατί λέμε το ΤΧΣ; Γιατί έχει στα ταμεία του περίπου 11,5 δισ. τα οποία έχει δανειστεί το ελληνικό δημόσιο από την τρόικα για τις τράπεζες.

 

Στόχος των τραπεζών, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν είναι να γίνει γενικό ξεπούλημα, αλλά να φτιάξει η πραγματική οικονομία. Πώς;

 

Αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης λόγω δανείων, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με άλλες εταιρίες του κλάδου τους εντός ή εκτός Ελλάδας ή να βρουν… επενδυτές!

 

Σε περίπτωση που οι συνεργασίες δεν προχωρήσουν υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο, μάλλον εφιαλτικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες που έχουν στα χέρια τους το χρέος των εταιριών, θεωρούνται ως… ιδιοκτήτες. Συνεπώς, μπορούν να πωλήσουν το δάνειο σε μια άλλη εταιρία ή ένα fund σε όποια τιμή θέλουν, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα βράδυ οι νέοι ιδιοκτήτες του δανείου θα μπορούν να αποκτήσουν ακόμα και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση.

 

100.000 επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ κάτι λιγότερο από 1 εκατ. είναι οι «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες.

 

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, διαμηνύουν ότι τα distress funds δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για απλές κατοικίες ή καταναλωτικά δάνεια πολιτών, αλλά για δάνεια εμπορικών ακινήτων, επιχειρηματικά κ.α. τα οποία διαθέτουν υπεραξία.

 

Τη στιγμή που οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας αντί να αναζητά φόρμουλες να τους βγάλει από τη στενωπό, τους οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό και ετοιμάζεται να πουλήσουν τα «κουφάρια» τους κοψοχρονιά! Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που δε θα παρουσιάσει ποτέ ο πρωθυπουργός της χώρας.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.