Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκληρωτική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και την κυβέρνηση να αφήνει παντελώς ανεξέλεγκτες τις τράπεζες, το παράδειγμα της Ισπανίας έρχεται να μας προαναγγείλει τι περιμένει την ελληνική κοινωνία από 1.1.2015.
Όπως ισχύει και στην Ελλάδα, το ζήτημα των κατασχέσεων σπιτιών που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου εξαιτίας της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας που πλήττει την Ισπανία μετά το 2008, αποτελεί πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα.
Το ποσοστό των κόκκινων τραπεζικών δανείων στην Ισπανία μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς στο 13,4% των συνολικών τον Μάρτιο, ωστόσο ο αριθμός των σπιτιών που κατασχέθηκαν από τις τράπεζες το 2013 αυξήθηκε και άγγιξε τις 50.000.
Οι κατασχέσεις κατοικιών αυξήθηκαν 4,4% έναντι του 2012, παρά τη μείωση των επισφαλειών
Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η ισπανική Βουλή ψήφισε νέους κανόνες που προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους ιδιοκτήτες σπιτιών και το γεγονός ότι οι τραπεζίτες συμφώνησαν να αναδιαρθρώσουν κάποια δάνεια σε εθελοντική βάση, οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ισπανία ανήλθαν πέρυσι στις 50.000, αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με το 2012. Βέβαια, τα όποια μέτρα προστασίας δανειοληπτών και οι εθελοντικές ρυθμίσεις δανείων από τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα, διότι προφανώς δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παρόλο που ο δείκτης κατασχέσεων παραμένει χαμηλός στο 0,66% των συνολικών στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί, οι κατασχέσεις παραμένουν μια τραυματική εμπειρία τόσο για όσους τις υφίστανται, όσο και για την ισπανική κοινωνία συνολικότερα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι συχνά ακτιβιστές και γείτονες έρχονται σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς και δικαστικούς αντιπροσώπους που πηγαίνουν να κάνουν έξωση σε οικογένειες. Η εικόνα μιας πάνοπλης διμοιρίας αστυνομικών να σέρνει έξω από το σπίτι γυναίκες και παιδιά είναι πάντα πολύ άγρια, ενώ πολλές φορές παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν καταλήξει σε αυτοκτονίες ιδιοκτητών που δεν άντεξαν το σοκ.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είχε ως αποτέλεσμα να σκάσει η «φούσκα» της ισπανικής αγοράς ακινήτων, οι τιμές των ακινήτων να πέσουν κατά σχεδόν 30%. Συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 192,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 195,2 δισ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας. Παράλληλα συνεχίστηκε η πολύ έντονη μείωση του πιστωτικού δανεισμού καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει.
Το σύνολο των υφιστάμενων δανείων ήταν τον Μάρτιο μειωμένο κατά 7,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2013. Τα τελευταία τρίμηνα από τα μέσα του 2013 η ισπανική οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση του 2012-2013 και το α’ τρίμηνο του 2014 η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση.
Το παράδειγμα της Ισλανδίας
«Κούρεμα» στην Ισλανδία χθες άρχισε η διαδικασία «κουρέματος» χιλιάδων στεγαστικών δανείων στην Ισλανδία, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που έπληξε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ουσιαστικά χρεοκόπησε το 2008, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετικό δρόμο επιλέγοντας να μη διασώσει πολλές από τις τράπεζές της.
Από χθες χιλιάδες Ισλανδοί καταθέτουν αιτήσεις ώστε τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει και είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό να απομειωθούν κατά το ποσοστό του πληθωρισμού το 2008 και το 2009. Συνολικά η απομείωση δανείων αναμένεται να φτάσει περίπου τα 517 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2017. Το σχέδιο για «κούρεμα» μέρους των στεγαστικών δανείων αποτέλεσε τη βασική προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκτσον, ο οποίος τελικά κέρδισε τις εκλογές του 2013. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι από τη μείωση των δανείων θα επωφεληθούν περίπου 69.000 από τα 124.000 νοικοκυριά της χώρας και ότι κάθε οικογένεια θα γλιτώσει κατά μέσο όρο περίπου 7.100 ευρώ. Πάντως το πρόγραμμα επικρίθηκε από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ εξαιτίας του υψηλού του κόστους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.