Τώρα τάζουν χαμηλότοκα δάνεια στις μικρομεσαίες

Τι σου είναι όμως οι εκλογές; Χαμηλότοκα δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους θα χορηγήσει τα επόμενα χρόνια το «υποταμείο» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Τι εννοούσε τότε ο Προβόπουλος για χρεωκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

 

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση – βόμβα του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας ότι οι τράπεζες πρέπει να τραβήξουν την πρίζα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την επίσημη ίδρυση της έδρας του Ταμείου στο Λουξεμβούργο και ανέλυσε το πλαίσιο χρηματοδότησης του νέου Ταμείου.

 

Χαμηλότοκα δάνεια, συνολικού ύψους μέχρι και 700 εκατ. ευρώ, σε ελληνικές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους και τη μικρότερη δυνατά γραφειοκρατία φιλοδοξεί να προσφέρει τα επόμενα χρόνια το «υποταμείο» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων (το οποίο εντάσσεται στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο), αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας KfW -η οποία ως γνωστό συμμετέχει στο νέο ταμείο- Ούρλιχ Σρέντερ, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ορίσουν τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του νέου ταμείου.

 

Το νέο ταμείο θα διαθέτει αρχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει το ελληνικό Δημόσιο και άλλα 100 εκατ. ευρώ η ξένη τράπεζα και θα βασίζεται στην ανακυκλούμενη πίστωση. Δηλαδή, τα 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως δάνειο διάρκειας 7 ετών σε ελληνικές εμπορικές τράπεζες με τις οποίες θα υπογραφούν σχετικές συμβάσεις.

 

 

Με δεδομένο αυτό, το κεφάλαιο του ταμείου, το οποίο θα χορηγούν οι τράπεζες στις ελληνικές επιχειρήσεις, θα ανακυκλώνεται και θα επαναχορηγείται σε άλλες επιχειρήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της KfW Ούρλιχ Σρέντερ έκανε χθες την εκτίμηση ότι στα 7 χρόνια του δανείου προς τις τράπεζες το αρχικό κεφάλαιο των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να «μεταφραστεί» σε δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

 

Ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι τα δάνεια που θα χορηγούνται θα φτάνουν μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ με μεσοπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη διάρκεια και σε ότι αφορά τις διαδικασίες που αφορούν το μέρος του Ταμείου θα είναι οι απλούστερες δυνατές. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση στο κλίμα των ημερών για το αν η KfW θα παραμείνει παρούσα σε περίπτωση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Σρέντερ ήταν σαφής: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι κάποιο από τα ελληνικά κόμματα ή κάποια ελληνική κυβέρνηση», είπε.

 

Ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι σε πρώτη φάση οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των μμε με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή, τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις μμε θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες μμε).

 

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα ευεργετηθούν από τα δάνεια του Ταμείου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ούτε στο μέγεθος αλλά ούτε και στη δραστηριότητα που ασκούν.

 

Εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα είναι 1 -3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά.

Ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα και αφορά όσες απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

 

Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο, θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις μμε. Ο υπουργός έκανε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη. Τα δάνεια που θα δίνονται θα αφορούν και επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης.

 

Μάλιστα, με την ίδρυση του νέου Ταμείου θα επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη, δηλαδή, θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο. Επίσης τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που διαθέτει το Δημόσιο στο Ταμείο προέρχονται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, στα δάνεια που θα δίνονται δεν θα υπάρχει ο γεωγραφικός περιορισμός που ισχύει για τα κονδύλια των κοινοτικών πακέτων στήριξης.

 

Στους ευνοϊκούς όρους προστίθεται και το ότι οι επιχειρήσεις που θα ευεργετηθούν από τα δάνεια του Ταμείου θα μπορούν να επιλέξουν τη δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης θα είναι οι απλούστερες δυνατές αναφορικά με τα δικαιολογητικά για έγκριση δανείων.

 

 

Ο κ. Σρέντερ ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους της KfW έχουν τεθεί τρία βασικά κριτήρια για την επιλογή των ελληνικών τραπεζών που θα συμμετέχουν στις δανειοδοτήσεις του Ταμείου: Να έχουν υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, να έχουν εμπειρία στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια. 

 

Danioliptes.gr