Εν μέσω καταγγελιών … στη Βουλή οι εκθέσεις αποτίμησης της Eurobank

Πληροφορίες για την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι οίκοι Lazard Frères και Morgan Stanley για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank παρείχε  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την σύνοψη των όρων επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων και τις εκθέσεις αποτίμησης της Eurobank, χωρίς ωστόσο να δίνει αναλυτικά στοιχεία για τα μεγέθη που αξιολόγησαν οι δύο οίκοι.
 

Το ΤΧΣ είχε υποχρέωση από το νόμο να δημοσιεύσει εντός 10 ημερών μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής τη σύνοψη της μεθοδολογίας αποτίμησης των Lazard Frères και Morgan Stanley, ώστε να καταδειχθεί το με ποια κριτήρια οι δύο οίκοι τοποθέτησαν μεσοσταθμικά στα 0,30 ευρώ την εύλογη αξία της τελικής τιμής της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

 

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ως σκάνδαλο το ότι δεν επετράπη στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά και ότι η αύξηση έγινε σε τιμές μετοχής ( 0,31 ευρώ) πολύ κατώτερες από την τιμή κτήσης του δημοσίου (1,54 ευρώ), κατώτερες ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους. Πάντως ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια έχει δηλώσει ότι «η Επιτροπή δεν έχει παρατηρήσει κανένα ουσιώδες σφάλμα που να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των εκθέσεων των εκτιμητών».

 

Στην ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρεται πως οι εκθέσεις αποτίμησης αποκλειστικό σκοπό είχαν την παροχή ενός εύρους τιμών για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου τoυ ως άνω πιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με τις συνήθεις μεθοδολογίες αποτίμησης. Οι σύμβουλοι Lazard Frères και Morgan Stanley επελέγησαν κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το ΤΧΣ προς προεπιλεγμένους συμβούλους και η επιλογή τους έγινε με κριτήριο την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και το συνολικό κόστος των προσφερομένων υπηρεσιών.

 

Ο κάθε ένας εκ των Lazard και Morgan Stanley εξέδωσαν έκθεση αποτίμησης (valuation report) προς το ΤΧΣ, παρέχοντας το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τη δίκαια αγοραία αξία του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, όπως αυτό διαμορφώνεται, υπό την παραδοχή ικανοποίησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και μη λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της αύξησης, βασιζόμενοι στις συνήθεις μεθοδολογίες αποτίμησης.

Για την κατάρτιση των εκθέσεων αποτίμησης οι Lazard και Morgan Stanley:

  • Εξέτασαν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις και άλλες επιχειρηματικές και οικονομικές πληροφορίες που αφορούν την Eurobank.
  • Εξέτασαν στοιχεία εσωτερικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και οικονομικών προβλέψεων καθώς και άλλα οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία της Eurobank ως αυτά δόθηκαν από τη διοίκηση της Eurobank, συμπεριλαμβανομένου του «Σχεδίου αναδιάρθρωσης της Eurobank», της 31ης Μαρτίου 2014, το οποίο προϋποθέτει την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Eurobank ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
  • Ανέλυσαν δημοσιευμένα δεδομένα αναφορικά με ιστορικές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές πληροφορίες που αφορούν την Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα που διενεργήθηκε από την Blackrock και δημοσιεύτηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 6 Μαρτίου του 2014.
  • Ανέλυσαν τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Eurobank της 31η Δεκεμβρίου 2013, και βασίσθηκαν σε αυτές, υπό την παραδοχή ότι κανένα σημαντικό γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αποτίμηση της Eurobank δεν θα λάμβανε χώρα έκτοτε.
  • Εξέτασαν τις οικονομικές προβλέψεις που είχαν συνταχθεί από τη Διοίκηση της Eurobank για την περίοδο 2014-2018.
  • Διαβουλεύθηκαν και συμμετείχε σε τηλεδιασκέψεις με μέλη της Διοίκησης της Eurobank (υπεύθυνα μεταξύ άλλων για την προετοιμασία των ενοποιημένων οικονομικών προβλέψεων), όσον αφορά στις παρελθούσες και τωρινές οικονομικές συνθήκες καθώς και τις προοπτικές της Eurobank.
  • Εξέτασαν την τιμή της μετοχής και την αντίστοιχη συναλλακτική δραστηριότητα για την Eurobank.
  • Εξέτασαν πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με επιλεγμένες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους με την Eurobank.
  • Εξέτασαν και διεξήγαγαν σχετικές χρηματοοικονομικές μελέτες και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των συνθηκών της γενικότερης οικονομίας, της αγοράς και της νομισματικής κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την εκτίμηση των ανωτέρω στοιχείων  οι δύο αποτιμητές τοποθέτησαν στα 1,64 δισ. ευρώ την εύλογη αξίας της τράπεζας, αν και βάσει της ενσώματης αξίας (Price to Tangible Book Value – P/TBV) η κεφαλαιοποίηση της Eurobank πριν την αύξηση κεφαλαίου αντιστοιχούσε στα 3,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να αποσταλούν  στη Βουλή τα στοιχεία που σχετίζονται με τα μεγέθη της αποτίμησης των Lazard Frères και Morgan Stanley, αλλά  και να υπάρξει επί αυτών σχετική γνωμοδότηση από τρίτους αποτιμητές.

Μεθαύριο Τετάρτη η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2014.

 

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ