Ποιοι είναι οι αστερίσκοι στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας;

Ο διεθνής οίκος Fitch δίνει «Β» στη χώρα μας, σημειώνοντας πως χωρίς τις «προσαρμογές» δεν θα είχαμε πλεόνασμα 0,8% αλλά έλλειμμα 2,1%, ενώ αν είχε ληφθεί υπ’ όψιν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το έλλειμμα θα έφτανε στο 12,7%.

 

Μπορεί η Fitch να αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, η έξοδος από τα «σχισμένα» μνημόνια όμως δείχνει ακόμη όνειρο μακρινό. Πάντως, αν και υψηλότερη, η νέα αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου συνεχίζει να παραμένει πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών.

 

Σύμφωνα με τη Fitch, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το «προσαρμοσμένο» πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε πέρυσι η κυβέρνηση και το οποίο φέτος προβλέπεται στο 1,4% του ΑΕΠ.

 

Βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε, η Fitch σημειώνει ότι χωρίς τις «προσαρμογές» του προγράμματος, το περσινό πλεόνασμα θα ήταν έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ αν είχε ληφθεί υπ’ όψιν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε το έλλειμμα θα εκτοξευόταν στο 12,7% του ΑΕΠ. Για το χρηματοδοτικό κενό εκτιμά πως, παρότι η κυβέρνηση δεν καλύπτεται πλήρως από τον δανεισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την περίοδο 2014-2015, υπάρχουν πια αρκετές ρεαλιστικές επιλογές για την κάλυψή του.

 

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η μείωση του ελλείμματος στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών ήταν αξιοθαύμαστη, όπως και ότι η πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας έχει περάσει. Θεωρεί έτσι ότι η αξιολόγηση γίνεται λιγότερο ευάλωτη στις πολιτικές καθυστερήσεις και κρίσεις.

 

Ωστόσο διαμηνύει πως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το πολιτικό, η πιθανή πτώση δηλαδή του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού και η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Ως πιθανότερο σενάριο θεωρεί τις πρόωρες εκλογές το α’ τρίμηνο του 2015, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών φέτος.

 

Τόσο τα δημοσιεύματα αυτά όσο και κάποιες δηλώσεις από επιφανείς αξιωματούχους της διεθνούς πολιτικής σκηνής υποδεικνύουν ότι σε καμιά περίπτωση η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου δεν σημαίνει αναγκαστικά και έξοδο από τις άγριες πολιτικές των μνημονίων.

 

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΖανΚλοντ Γιούνκερ, ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε από το κυριακάτικο « Βήμα» για το αν η Ελλάδα θα βγει σύντομα από το Μνημόνιο, απαντώντας με ένα αφοπλιστικό «όχι».

Αλλά και ο επικεφαλής του ΟΟΑΣ, Ανχελ Γκουρία, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες υπό κρίση χώρες της απέχουν πολύ από να εξελιχθούν σε ιστορίες επιτυχίας για την ευρωζώνη. «…Πρέπει ακόμη να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους. Στα δημοσιονομικά το έχουν επιτύχει, τώρα πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία και αυτό σημαίνει κυρίως μείωση της ανεργίας, κυρίως της νεανικής, η οποία αποτελεί τεράστιο βάρος για τις κοινωνίες. Ας είμαστε ρεαλιστές: αυτές οι χώρες έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους».

 

Danioliptes.gr