Απόφαση-έκπληξη στο τραπεζικό σύστημα: Η Πειραιώς απορροφά την Γενική

Η Γενική Τράπεζα, η οποία μέχρι στιγμής κινήθηκε ανεξάρτητα από το βασικό της μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς, απορροφάται από την μητέρα τράπεζα και εντάσσεται στον γενικό στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο καθώς η διοίκηση της τράπεζας δείχνει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το αρχικό σχέδιο να μεταμορφώσει τη θυγατρική της σε μια αυτόνομη επενδυτική εταιρεία με σκοπό την διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων με παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Το αρχικό σχέδιο που σύμφωνα με την εφημερίδα εγκαταλείπεται βρισκόταν σε αναμονή εδώ και καιρό, αντανακλώντας τις ανησυχίες της Πειραιώς σχετικά με τη δυνατότητα της Γενικής να αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των άλλων τραπεζών από τη στιγμή που όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει εσωτερικούς μηχανισμούς, όπως οι λεγόμενες “κακές τράπεζες”, για να αντεπεξέλθουν με τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια.

 

Η ριζική αυτή αλλαγή αναμένεται να ανακοινωθεί στην συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Μαΐου.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει αυτό για τα κορυφαία στελέχη της Γενικής Τράπεζας.

 

Από το 1937 λειτουργεί η Γενική Τράπεζα

 

Η Γενική Τράπεζα της Ελλάδας είναι ένας χρηματοδοτικός όμιλος που παρέχει πλήρεις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

 

Η τράπεζα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1937 με κεφάλαια του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Τον Ιανουάριο του 1985 έγινε εισαγωγή μετοχών της Τράπεζας για διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α.. Στις 5 Μαρτίου 2004 ο όμιλος της Société Générale γίνεται ο κυριότερος μέτοχος με το 50,01% και ο διακριτικός τίτλος της τράπεζας αλλάζει σε Geniki Bank. Το Σεπτέμβριο του 2005 το ποσοστό αυξήθηκε σε 52,32%. Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με την Société  Générale για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Γενικής Τράπεζας. Έτσι η Γενική Τράπεζα έγινε μέλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Σήμερα η Γενική Τράπεζα, λειτουργεί 80 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και παράλληλα στον όμιλο ανήκουν πέντε θυγατρικές που προσφέρουν εξειδικευμένες τραπεζικές, χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές και άλλες υπηρεσίες.

 

Danioliptes.gr