«Τρίζει» το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο

Αντιμέτωπες με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι χωρών και πιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν πλουσίους Αμερικάνους να φοροδιαφύγουν, βρίσκονται οι ελβετικές τράπεζες.

 

Η θέση τους θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής, μετά τον πρόσφατο διακανονισμό στον οποίο κατέληξε η Credit Suisse, και ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «οδηγός» και για τις δικές τους περιπτώσεις. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την ενοχή της για παροχή βοήθειας σε Αμερικάνου ς πελάτες της, προκειμένου να εξαπατήσουν τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Η παραδοχή της ενοχής θεωρήθηκε από μερίδα αναλυτών μεγαλύτερο ακόμη πλήγμα και από την επιβολή προστίμου ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, καθώς φθείρει την εικόνα της Credit Suisse.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο κλοιός των αμερικανικών αρχών σφίγγει για ακόμη δεκατρείς ελβετικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων είναι οι Julius Baer, Zuercher Kantonalbank και η ελβετική θυγατρική της HSBC.

 

Συνολικά 106 μικρά και μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης πλούτου της Ελβετίας έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών στο πλαίσιο των ερευνών φοροδιαφυγής. Το εάν οι δεκατρείς οργανισμοί, για τους οποίους η έρευνα έχει προχωρήσει, θα ακολουθήσουν τη μοίρα της Credit Suisse θα εξαρτηθεί, όχι μόνο από τα στοιχεία που θα προκύψουν εναντίον τους, αλλά και από τη διάθεσή τους να συνεργαστούν με τις αρχές, όπως επεσήμανε η Κάθριν Κίνελι, βοηθός γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ.

 

Το 2009 η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, απέφυγε τη δίωξη ύστερα από συμφωνία για την καταβολή προστίμου 780 εκατ. δολ. και την παράδοση στις αρχές των ΗΠΑ των στοιχείων δικαιούχων 4.700 λογαριασμών. Ο διακανονισμός είχε θεωρηθεί μεγάλο πλήγμα για το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

 

«Θα εξετάσουμε τα γεγονότα κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, προκειμένου να αποφασίσουμε την κατάλληλη ποινή» εξήγησε σε συνέντευξή της στο Bloomberg και προειδοποίησε: «Θα πρέπει πλέον να είναι ξεκάθαρο σε όλους από την περίπτωση της Credit Suisse, ότι η συνεργασία ή η απουσία της είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγων». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει νια να αποφύγουν την ποινική δίωξη να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τους πελάτες τους και τον τρόπο με τον οποίο τους βοηθούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση. Πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση θα έχουν επίσης εάν πείσουν Αμερικανούς πελάτες τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής δήλωσης αποκρυμμένων περιουσιακών στοιχείων.

 

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ασκήσει δίωξη έναντι φορολογουμένων και τραπεζιτών για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται η Julius Baer, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πλούτου της Ελβετίας και η Zuercher Kantonalbank, η μεγαλύτερη ελεγχόμενη περιφερειακή τράπεζα της χώρας.

 

Danioliptes.gr