Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προκειμένου να διορισθεί ένας από τους εκλεκτούς του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας.

 

«Προειδοποιούμε τον Πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα άφηνε να διαρρεύσει λίστα με τέσσερα ονόματα που θεωρεί ότι θα είναι ιδανικά για τη θέση.

 

Εκτός από τους πρωτόγνωρους – για Αλέξη Τσίπρα – τόνους, η μεγάλη διαφορά είναι πως, σε σύγκριση με το 2012, η Κουμουνδούρου αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ότι αφορά τα στελέχη της. Ενώ το 2012 στο ερώτημα «ποιον θα στείλετε στην ΤτΕ;» δεν είχε απάντηση, το 2014 η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική.

 

Δίπλα στο όνομα της Λούκας Κατσέλη, η οποία θεωρείται φαβορί για τη θέση και απολαμβάνει και εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας του κόμματος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία στελέχη υποψήφια για τη θέση. Οι επιλογές αυτές όμως εγείρουν ερωτηματικά γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  που, πρόσφατα συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό από τα δύο κυβερνώντα κόμματα, επιλέγει τα συγκεκριμένα πρόσωπα για να «προωθήσει» στην νευραλγική θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, στα «δυνατά ονόματα» που γνωρίζουν άριστα το τραπεζικό σύστημα συμπεριλαμβάνονται ο Θόδωρος Πανταλάκης, πρώην διοικητή της ΑΤΕ και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Νίκος Καραμούζης, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος (παλαιότερα στη Eurobank, τώρα στον Όμιλο Πειραιώς), και ο οικονομολόγος με διεθνή καριέρα Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε δημιουργήσει αίσθηση παλαιότερα με την αρθρογραφία του για το νόμισμα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρόκειται για δυνατά ονόματα με γνώσεις για το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα και δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί επουδενί να δει στη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας τον Γιάννη Στουρνάρα. 

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει αυτή τη μάχη επηρεασμένος από τη συμβουλή που του έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας: «Πρόσεξε. Η μοναδική θέση που πρέπει να προσέξεις στην κυβέρνησή σου είναι αυτή (σ.σ. ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος)… Εγώ έτσι την έπαθα.»

 

Εκτός από τον Γιάννη Βαρουφάκη, τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν δύο τραπεζικοί με «πλούσιο» βιογραφικό.

 

Από την μία ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο οποίος είναι αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής CEO Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, όμως έχει περάσει και από το τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας αλλά και το τιμόνι της ΑΤΕ.

 

Γεννημένος το 1954 στο Ηράκλειο στην Κρήτη, είναι κάτοχος Πτυχίου της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Από το 1980 έως το 1991 εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ από την οποία αποχώρησε το 1991 ως αναπληρωτής διευθυντής. Παράλληλα την περίοδο 1983-1985 ήταν σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Βαϊτσιου και την περίοδο 1985-1988 ήταν διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Θεόδωρου Καρατζά.

Από το 1991 έως το 1996 ήταν Βοηθός Γενικός Διευθυντής στον Όμιλο Interamerican. Από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 κατείχε την θέση του Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ενώ συγχρόνως ήταν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος ΔΣ εταιρειών θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας. Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ.α.

 

Τον Μάιο του 2004 ανέλαβε Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και από τον Ιανουάριο 2009 Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής CEO. Στην συνέχεια ο κ.Πανταλάκης διορίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας. Λίγο καιρό αργότερα, η κυβέρνηση έσπασε την Αγροτική σε καλό και κακό κομμάτι, και χάρισε το καλό κομμάτι της τράπεζας στον Όμιλο Πειραιώς, ενώ το κακό κομμάτι το πλήρωσε ο ελληνικός λαός.Υπενθυμίζουμε ότι, στην περίπτωση της Αγροτικής, όχι μόνο δεν έγινε ισότιμη διαπραγμάτευση, αλλά ουσιαστικά χαρίσθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 1 δισ. στην Τράπεζα Πειραιώς με ένα προκλητικά χαμηλό αντάλλαγμα 95 εκατ., ενώ η τρέχουσα αξία της περιουσίας της Αγροτικής, που στην πραγματικότητα αποτελεί εκποιημένη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνά το 1,5 δις., αυξάνοντας σημαντικά την αξία της τράπεζας. Στη συνέχεια η Πειραιώς έλαβε και την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 7,47 δις.

 

 Ο Θ. Πανταλάκης έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί διοίκησης Καρατζά ενώ ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.  Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, Πρόεδρος του Τραπεζικού Τομέα της Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Πρόεδρος της εταιρείας «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ» και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

 

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ χρωστάει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές τράπεζες, κυρίως στην Αγροτική Τράπεζα που τώρα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Γνωρίζει επίσης ότι στην ίδια τράπεζα χρωστάει και η ΝΔ άλλα 130 εκατομμύρια.

 

Τα 8 εκατ. του Πανταλάκη, το νόμιμο και το ηθικό

 

Το όνομα του κ. Πανταλάκη, ως τότε διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, ενεπλάκη το 2012, σε υπόθεση τύπου Βουλγαράκη και τη γνωστή δοξασία του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

 

Ο Θόδωρος Πανταλάκης παραδέχτηκε ότι έβγαλε στο εξωτερικό 8 εκατομμύρια ευρώ, νομίμως -όπως δήλωσε στη Realnews- για να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο, αλλά ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε προκαταρτική εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν όλα νόμιμα.

 

Με δυο λόγια ο διοικητής μιας φαλιρισμένης τράπεζας, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου στη θέση αυτή, λέει ότι ήταν νόμιμο να βγάλει στο εξωτερικό ένα τεράστιο ποσό την ώρα που γίνονταν αγωνιώδεις εκκλήσεις για επιστροφή των χρημάτων που είχαν φυγαδεύσει Έλληνες ιδιώτες στο εξωτερικό! Αυτός λοιπόν, ο άνθρωπος, για τη νομιμότητα της ενέργειας τους κρίνει ο εισαγγελέας  θα καθίσει στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και θα αποφασίζει για τη χάραξη της τραπεζικής πολιτικής και την τήρηση των κανόνων πιστωτικής πίστης;

 

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Καραμούζης, που διετέλεσε Διοικητής της Eurobank όταν μετά από 14 χρόνια διοίκησης του η τράπεζα περιήλθε σε κατάσταση χρεοκοπίας,  και στη συνέχεια στηρίχθηκε σε ποσοστό 94% από το ΤΧΣ.

 

Ο πόλεμος της διαπλοκής και των διάφορων συστημάτων εξουσίας γύρω από τη Εurobank αποκαλύπτει ότι παρά τη χρεοκοπία της χώρας τα πρόσωπα που είναι γαντζωμένα στις καρέκλες και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα συνεχίζουν να εκβιάζουν καταστάσεις.

Ο κ. Καραμούζης δε χάθηκε. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε οτι ο  κ. Ν. Καραμούζης διορίζεται τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Γενικής Τράπεζας και παράλληλα τη θέση Συμβούλου Διοίκησης & Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Κύριο έργο της Γενικής θα ήταν η διαχείριση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων αλλά και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ανταγωνιστικούς όρους και χαμηλά επιτόκια. Τελικώς, μόλις χθες ανακοινώθηκε οτι η Γενική Τράπεζα απορροφάται από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Ποιος είναι ο Νίκος Καραμούζης

 

Κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Master Degree στα Οικονομικά από το American University των Η.Π.Α. και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) στα Νομισματικά από το Pennsylvania State University των Η.Π.Α., ο κ. Καραμούζης έχει πολυετή θητεία στον ακαδημαϊκό αλλά και τον Τραπεζικό χώρο.

 

Έχει εκτεταμένο ερευνητικό, συγγραφικό και επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε τόμους, συλλογικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

 

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης εντάσσεται στην Τράπεζα Πειραιώς ως Σύμβουλος Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Πειραιώς.  Ο κ. Καραμούζης θα έχει κυρίως την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου  μετασχηματισμού της Γενικής Τράπεζας σε ανεξάρτητο επενδυτικό και αναπτυξιακό Οργανισμό.

 

Ο κ. Ν. Καραμούζης κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Γενικής Τράπεζας και παράλληλα τη θέση Συμβούλου Διοίκησης & Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Έχει πολυετή εμπειρία στον Τραπεζικό Τομέα και έχει διατελέσει Σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ, Υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τα τελευταία 14 χρόνια, υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Wholesale Banking. Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Olympia Development και του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Πρόεδρος στη Global Finance και Αντιπρόεδρος στο ΣΕΒ και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ και CHIPITA AE και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Ο κ. Ν. Καραμούζης είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2013 κατείχε τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής.Έχει διδάξει επίσης στο παρελθόν στο Pennsylvania State University, στο Case Western Reserve University, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Deree College. Έχει εκτεταμένο ερευνητικό, συγγραφικό και επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε τόμους, συλλογικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

 

Οι δυνάμεις της διαπλοκής στην εναγώνια προσπάθεια τους να διασωθούν δίνουν τα ρέστα τους για να παραμείνουν οι τράπεζες ελεγχόμενα μαγαζάκια του συστήματος που θα εξυπηρετούν τις γνωστές επιχειρηματικές παρέες στις οποίες θα μοιράζουν θαλασσοδάνεια και αποκλείοντας παράλληλα από την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Για αυτούς, και όχι μόνο λόγους είναι σημαντικό το πρόσωπο που τελικά, θα επιλεγεί να διαδεχθεί τον Γιώργο Προβόπουλο.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.