Εκβιασμοί για να παραμείνει στο υπουργείο μετά το βέτο Τσίπρα για την Τράπεζα της Ελλάδος ραγδαίες εξελίξεις.

Τα ονόματα που ακούγονται για τον σαρωτικό ανασχηματισμό.Ανακοίνωσε παραίτηση μέσω διαρροών και την ανακάλεσε μετά την επικοινωνία που είχε με Σαμαρά!

Αλαλούμ με διαρροές, πληροφορίες, διαψεύσεις και παραδοχές σχετικά με την τύχη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκλήθηκε χθες με αφορμή πληροφορίες από το περιβάλλον του ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο, λόγω της κριτικής που δέχεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία του χρεώνουν τη μεγάλη πτώση της δύναμης του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

 

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει γίνει «σάκος του μποξ» και είναι έντονα δυσαρεστημένος από την άδικη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες και τόσο ενοχλημένος, σε σημείο που να μην επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Για το χρέος

Υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ότι μπορεί να τις χειριστεί ακόμα κι ένα απλό κομματικό στέλεχος (θυμίζουμε ότι ο κ Στουρνάρας είχε προσφάτως δηλώσει το αντίθετο, δηλαδή ότι ο ίδιος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους).

Ταυτόχρονα, οι στενοί συνεργάτες του υπουργού μετέφεραν με τον τρόπο τους τον μεγάλο πόθο του κ. Στουρνάρα να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, διαρρέοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο «δεν διαψεύδεται» και αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού.

Μετά τον ντόρο που δημιούργησαν αυτές οι διαρροές, ο υπουργός Οικονομικών ανασκεύασε και με δηλώσεις του στο ΑΠΕ διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφεραν συνεργάτες περί μη παραμονής του στο υπουργείο. 0 ίδιος όμως επιβεβαίωσε την ενόχλησή του δηλώνοντας ότι «κριτική πάντα γίνεται, αλλά μερικές φορές είναι άδικη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δέχτηκε πιέσεις για να διαψεύσει όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη παραμονής του στο υπουργείο, ύστερα από επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό.

Πώς όμως φτάσαμε εδώ; Φαίνεται ότι παίζεται μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαρροές των στενών συνεργατών του υπουργού δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, αμέσως μετά τις εκλογές.

Προφανώς, ο Γιάννης Στουρνάρας περίμενε από τον πρωθυπουργό να του πει κι ευχαριστώ για το εκλογικό αποτέλεσμα και να του ανοίξει την πόρτα της Τραπέζης της Ελλάδος, ενδεχόμενα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Οπότε ακολούθησαν οι διαρροές και στη συνέχεια οι διαψεύσεις.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν ότι ο κ. Στουρνάρας αισθάνεται απόγνωση, διότι τον «αδειάζουν» τα κομματική στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και παρακαλάει να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί διαφορετικά θα μείνει ξεκρέμαστος. Ο υπουργός βρίσκεται και στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει βάλει βέτο στη μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης εστιάστηκε υπέρμετρα σε δημοσιονομικά μέτρα όπου οι συνεργάτες και σύμβουλοι του υπουργού, όπως για παράδειγμα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του Νίκος Καραβίτης, ανέλαβαν ρόλο μαθητευόμενων μάγων με δεκάδες αδικίες και λάθη εις βάρος της πλατιάς μάζας των φορολογουμένων.

Γκάφα και με τη σύνδεση απόδοσης – αμοιβής

Ακόμη μία επικοινωνιακή αστοχία χρεώνεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το θεσμοθετημένο από τον ίδιο νομοθετική bonus για τον Χ. Θεοχάρη, αφήνει ανοιχτό παράθυρο να επεκταθεί η ευνοϊκή προκλητική αυτή πρόβλεψη ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους δημοσίους υπαλλήλους, συνδέοντας τις αποδοχές με την παραγωγικότητα – απόδοση! Ωστόσο, στην προσπάθεια του αυτή ομολογεί την αποτυχία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς παραδέχεται ότι το κίνητρο απόδοσης (bonus) δεν έχει καταβληθεί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να δοθεί, από τη στιγμή που δεν έχει πιάσει τους στόχους της αύξησης των εσόδων.

 

Η ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της γενικής γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο αλλά και οι αποδοχές του Χ. Θεοχάρη αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από την απάντηση του κ. Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή προκύπτει ότι το μισθολογικό κόστος του κ. Θεοχάρη ανέρχεται σε 6.054,35 ευρώ, που αναλύεται ως εξής: Αποδοχές 4.750 ευρώ (βασικός μισθός 3.450 ευρώ, επίδομα θέσης 1.000 ευρώ, έξοδα παράστασης 300 ευρώ). Η εργοδοτική εισφορά φτάνει τα 1.304,35 ευρώ.

 

Σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον ίδιο, ο κ Στουρνάρας κάνει ακόμη ένα «φάουλ», σημειώνοντας ότι «η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημόσιων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων».

 

Για την απόφαση να θεσμοθετηθεί το bonus στον κ. Θεοχάρη με τον ν.4093/2012, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κουρήκος που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνει ότι, πέραν της ηθικής διάστασης του θέματος, αφού ουσιαστική μεταλλήσσεται ο θεσμικός ρόλος του γ.γ., υπάρχει κι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, καθώς σε μία χώρα ύφεσης «είναι προκλητικό να προβλέπονται επιπλέον αμοιβές στους εκάστοτε κρατικούς λειτουργούς».

Λευτ. Γαλανός από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.