Ο επερχόμενος ανασχηματισμός και η περίπτωση Στουρνάρα.
Με νέα μεταμφίεση σε πρόσωπα η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιδιώξει να «τρέξει» την περίοδο μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και δεν αποκλείεται τελικά ο ριζικός ανασχηματισμός να γίνει μετά τη διαπραγμάτευση για το χρέος το φθινόπωρο, καθόσον ο Γ. Στουρνάρας αποτελεί κεντρικό πρόσωπο και της οικονομίας και της κυβερνητικής εικόνας.
Αν και όλοι μεταδίδουν ότι ο Σαμαράς έχει αποφασίσει τον ανασχηματισμό και ο Βενιζέλος πιέζει να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι προφανές πως ακόμη είναι πρόωρο να εκτιμηθούν το εύρος και ο χρόνος του ανασχηματισμού.
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί που είναι κομμένοι όχι τόσο από την αδυναμία παραγωγής έργου, αλλά γιατί καταγράφηκε η εξαφάνιση τους από προσώπου γης κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν στήριξαν ούτε τους υποψήφιους περιφερειάρχες του κόμματος ούτε δημάρχους σε πολλές περιοχές.
Οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι εξαφανίστηκαν και μόνο λίγοι βγήκαν στα παράθυρα να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ή και να θέσουν τα διλήμματα εν όψει ευρωεκλογών. Κυριάκος, Χατζηδάκης, Βορίδης, Άδωνις. Παναγιωτόπουλος περισσότερο και Μιχελάκης, Ασημακοπούλου λιγότερο, έκαναν εμφανίσεις στα ΜΜΕ εν επιχείρηση φρεσκαρίσματος τής κυβερνητικής πολιτικής μέχρι την εκλογή προέδρου όψει των ευρωεκλογών. Από ‘κεί και πέρα, το χάος.
Το στίγμα
Το ζήτημα, όμως, για τον Σαμαρά είναι η αλλαγή πολιτικής, καθώς τα πρόσωπα δεν θα προσφέρουν τίποτα εάν διατηρηθεί η ίδια πολιτική. Οι πολίτες ζήτησαν στροφή σε πιο κοινωνικές πολιτικές, άρση των αδικιών όχι μόνο με ευκαιριακά πεντακοσάρικα και η μεσαία τάξη απαίτησε μείωση της φορολογίας και δουλειές για τα παιδιά της. Όλα όμως εξαρτώνται από τα μηνύματα που πήραν Σαμαράς και Βενιζέλος στις Βρυξέλλες. Το στίγμα θα δώσουν σήμερα στη μεταξύ τους συνάντηση και ίσως νωρίτερα ο Σαμαράς στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εάν δουν ότι το καράβι της λιτότητας «στρίβει» ελαφρώς, τότε, εν όψει και του καλοκαιριού, μπορούν να καθυστερήσουν την κεντρική αλλαγή του Στουρνάρα ώστε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος και να «εκπαιδευτεί» ως αναπληρωτής του ο Παπασταύρου ή άλλο στέλεχος που θα αναλάβει μετά το φθινόπωρο για να παρουσιάσει έναν χαλαρωμένο προϋπολογισμό και ελαφρύνσεις.
Δομικός ανασχηματισμός χωρίς να φύγει ο τσάρος… δεν είναι δομικός, όπως όλοι ομολογούν. Εξάλλου τις επόμενες 15 ημέρες ο Στουρνάρας και άλλοι υπουργοί έχουν ραντεβού για την οικονομία, αλλά και συμβούλια για την Ελληνική Προεδρία στην E E.
Στις 11 Ιουνίου ο Στουρνάρας έχει καθοριστικό ραντεβού με τον Σόιμπλε.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και αφορούν τον Έλληνα επίτροπο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες, όπως λένε επιτελείς του Μαξίμου, συνδυάζονται.
Οι καραμανλικοί
Η ονοματολογία δίνει και παίρνει, αλλά ακόμη η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι δεν υπουργοποιούνται στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου που ήταν απόντα από τη μάχη των εκλογών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βοήθησαν και αντίπαλες υποψηφιότητες, όπως ο Παυλόπουλος τον Νικήτα στην Αθήνα ή ο Αρβανιτόπουλος τον Μώραλη στον Πειραιά.
Στο στενό περιβάλλον του Σαμαρά πνέουν με νέα για τη στάση των φίλων του πρώην πρωθυπουργού, ενώ δεν κρύβουν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη λιτή διαρροή στήριξης που έβγαλε ο Καραμανλής. Ούτε για την Ντόρα υπάρχει ικανοποίηση, αφού είχε θέσει ως δημόσιο όρο να της ζητήσει ο πρωθυπουργός να συστρατευτεί, κάτι που προφανώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Βεβαίως, στο Μαξίμου δεν περίμεναν να βγει και να δώσει μάχη, αλλά η εκκωφαντική απουσία της τους έχει ενοχλήσει. Υπουργοί όπως ο Αρβανιτόπουλος δεν έχουν τύχη παραμονής στο σχήμα μετά και τον ανοιχτό πόλεμο Μουρούτη – Μαρινάκη, αλλά και τη στήριξη που θεωρούν ότι έδωσε ο… «Θρύλος» στη Δούρου.
Όμως, από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές και ορισμένοι υφυπουργοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την πρωθυπουργική «εξαφάνιση».
Ο Σαμαράς ουδέποτε έχει συγκαλέσει τα όργανα – και όσες φορές το έκανε, μίλησε μόνο ο ίδιος – ούτε συναντήθηκε με τους βουλευτές του για να ακούσει όχι μόνο παράπονα, αλλά και ιδέες ή ανάγκες που έχουν οι περιφέρειες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα ζητά να συγκληθούν τα όργανα για να το αναλύσουν. Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς δεν έχει ψυχική επαφή με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τούτο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα την κυβέρνηση το δύσκολο διάστημα που θα ακολουθήσει.
«Δεν μπορεί να βάζουμε πλάτη σε όλες τις δύσκολες ψηφοφορίες και ο Σαμαράς να μας αγνοεί επιδεικτικά. Τώρα πρέπει να έλθει να μιλήσει μαζί μας, αν θέλει να κερδίσει το παιχνίδι» λέει χαρακτηριστικά παλαιός βουλευτής. Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι όσο θα διαρκεί η ανασχηματολογία το κλίμα θα είναι ήρεμο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για λόγους ψυχολογίας.
Νέες δυνάμεις
Επιπλέον, οι αναταράξεις σε ΑΝΕΛΛ και ΔΗ MAP, που μπορεί να φέρουν νέες δυνάμεις στήριξης της πλειοψηφίας, δημιουργούν πιο ασφαλές περιβάλλον, αλλά και εικασίες ότι στην εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας μπορεί να βρεθεί πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, παρά τις ενστάσεις και την απόλυτη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σύστημα δείχνει ότι δεν θέλει εκλογές και πως αναζητούν με κάθε τρόπο δυνάμεις και στηρίγματα για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο. Στην κυβέρνηση θέλουν πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το σχέδιο τους. Κρίσιμο σημείο είναι το φθινόπωρο, αφού, μετά και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, το ΠΑΣ0Κ έχει Συνέδριο για τη συστράτευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και την πλαγιοκόπηση της ΔΗΜΑΡ.
Το τρίτο σημείο της τακτικής του Σαμαρά είναι η επανεξέταση της γραμμής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει από καιρό μετατοπιστεί στον αστικό χώρο, αλλά η Ν Δ. το αντιμετώπιζε με βάση το παρελθόν του. Ο Σαμαράς παρέμεινε εγκλωβισμένος στη λογική του success story, αν και δεν είχε τίποτα χειροπιαστό να δώσει στους πολίτες, ενώ δεν μπορούσε να απαντήσει στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποτακτικούς της Μέρκελ.
Συνέχισε να επενδύει στον φόβο και τα διλήμματα που του έδωσαν την εξουσία το 2012. Ταύτισε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον φόβο της μεσαίας – αστικής τάξης. Όμως αγνόησε τη στροφή των πολιτών προς τα αριστερά και ταύτισε τις ανησυχίες της ελίτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το δίλημμα περί χάους και αστάθειας δεν «έπιασε». Το κατάλαβαν αργά, μετά την πρώτη Κυριακή, και γι’ αυτό εξαφάνισαν την επίσκεψη Γιούνκερ τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Τώρα το επιτελείο Σαμαρά βρίσκεται στην αναζήτηση στρατηγικής για να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποντίκι