Στο Μεξικό, μία λεπτή γραμμή από τούβλα χωρίζει τους έχοντες και τους κατέχοντες από τους μη. Από τη μία μεγάλες μεζονέτες και καταπράσινοι κήποι και στην πίσω πλευρά τους να ξεκινάνε τα χαμόσπιτα,να εκτείνονται παράλληλα με τις βίλες.


Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος διαφημιστικής καμπάνιας  με τίτλο «Σβήσε τη διαφορά», μήνυμα «Η εικόνα δεν έχει τροποποιηθεί. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό»  και τραβήχτηκαν από τον Όσκαρ Ρουίζ.  

 

Στην Ελλάδα η λεπτή γραμμή που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς δεν υπάρχει, κι όμως είναι διακριτή.Στην Ελλάδα της κρίσης,  η «ψαλίδα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών και οι ανισότητες είναι πλέον διακριτές δια γυμνού οφθαλμού.

Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων διέθετε το 2012 εισόδημα 6,6 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 20%, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κατανοµής εισοδήµατος το 2012, με περίοδο αναφοράς εισοδήµατος το 2011, ανήλθε στο 6,6. Το 2008, με περίοδο αναφοράς εισοδήµατος το 2007, ήταν 5,9 και το 2010, με περίοδο αναφοράς εισοδήµατος το 2009, ανήλθε σε 5,6.

Με άλλα λόγια, οι ανισότητες στο διαθέσιμο εισόδημα ανάμεσα στο φτωχότερο και το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας έχουν διευρυνθεί τα χρόνια της κρίσης.Τη διεύρυνση των ανισοτήτων αποδεικνύει και ένας άλλος δείκτης άνισης κατανοµής εισοδήµατος (συντελεστής Gini):
 
Ο συγκεκριμένος συντελεστής κυµάνθηκε το 2012 σε 34,3%. Δηλαδή, αν πάρουµε δύο τυχαία άτοµα του πληθυσµού, αναµένουµε ότι το εισόδηµά τους θα διαφέρει κατά 34,3% του μέσου εισοδήµατος. Το 2011 ο συντελεστής Gini ήταν 33,6%, συνεπώς το 2012 έχουµε αύξηση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σύγκριση με το 2008, η συνολική ανισότητα αυξήθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.Σε σύγκριση με το 2010, η συνολική ανισότητα αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Με βάση και τους δύο δείκτες η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη ως προς τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες μετά την Ισπανία. Η χώρα της ΕΕ με τις μικρότερες ανισότητες είναι η Νορβηγία. (Τα αποτελέσµατα της έρευνας για το 2013 θα ανακοινωθούν το Σεπτέµβριο του 2014.)

Η Ισπανία που επί χρόνια αποτέλεσε το παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά την ανεργία, «βλέπει πλέον την πλάτη της Ελλάδας» ακόμη και σε αυτό το μέγεθος.Με τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, την μείωση μισθών σε επίπεδο σκλάβου γαλέρας, την διάλυση των κοινωνικών δομών, την αχρήστευση του παραγωγικού ιστού της χώρας και τον δημογραφικό χειμώνα που περνά η Ελλάδα, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

 

Αυτή τη στιγμή, εκτός των άλλων, βιώνουμε και ένα «πόλεμο» του πολιτικού συστήματος εναντίον του πυρήνα της δημοκρατίας που είναι η μεσαία τάξη. Προσπαθεί, όπως καταρρέει, να εκδικηθεί και να  παλέψει μήπως και επιβιώσει. Αλλά η μάχη είναι άνιση και συνεχώς τα όπλα που είχαν οι αδύναμοι έναντι των δυνατών ελαττώνονται.

 

Ο φράχτης που χωρίζει στο Μεξικό τους μεν από τους δε, θα έρθει και στην Ελλάδα να χωρίσει τους «ελεύθερους» από τους «ανελεύθερους». Αν δεν γίνει κάτι γρήγορα τότε πολύ σύντομα, θα φωνάζουμε όχι μόνο για την ακρίβεια και για τους φόρους, αλλά και για τη δημοκρατική μας ελευθερία.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.