Σε λύσεις ανάγκης ακόμη και να παραχωρήσουν οικειοθελώς τα σπίτια τους στο Δημόσιο είναι χιλιάδες οφειλέτες που νιώθουν τη μέγγενη των τραπεζών και του Δημοσίου να τους πιέζει ασφυκτικά.

 

Οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από τη στεγαστική πίστη αφού μόνο μία στις δέκα αγορές ακινήτων τον τελευταίο μήνα έγινε με δάνειο. Στις υπόλοιπες εννέα περιπτώσεις οι αγοραστές χρησιμοποίησαν μετρητά, εξέλιξη που δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων (ΕΠΠΑ), η αγορά ακινήτων είναι πλέον σπορ μόνο για μεγάλα πορτοφόλια που διαθέτουν μετρητά, αφού όσοι επιχειρήσουν να πάρουν στεγαστικό συναντούν την άρνηση των τραπεζών.


Επιπλέον, με βάση τις συναλλαγές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγοραστές επικεντρώνονται κυρίως σε παλαιές κατοικίες, αξίας μέχρι 110.000 ευρώ, γράφει η Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό της βουτιάς στις τιμές είναι το γεγονός ότι ενώ το 2009 ο μέσος όρος αγοράς ενός παλαιού διαμερίσματος ήταν στα 181.000 ευρώ, το 2014 η μέση τιμή έχει υποχωρήσει στα 110.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν κατά 40%. Αλλά και στα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%.


Για εξασφάλιση

 

Μάλιστα ένας στους τέσσερις αγοραστές είναι πάνω από 55 ετών και πιθανώς αγοράζει σπίτι προκειμένου να εξασφαλίσει το εφάπαξ ή τις αποταμιεύσεις των τελευταίων ετών.


Έτσι ο κύριος λόγος αγοράς ακινήτου είναι η τοποθέτηση των χρημάτων τους προς εξασφάλισή τους, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα η πλειονότητα αφορά παλαιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως πέντε ετών ή «πρωτοκατοίκητα» έως εφτά ετών. Ενδεικτικό των χαμηλών τιμών και των συνθηκών πίεσης στην αγορά είναι και το γεγονός ότι μόνο για ένα στα τέσσερα ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.

 

Τα χρέη

 

Την ίδια στιγμή, δανειολήπτες και ιδιοκτήτες ακινήτων πνίγονται από τα χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο. «Ας μην μπουν στον κόπο να αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών. Θα τα παραχωρήσουν οικειοθελώς στο Δημόσιο και οι τράπεζες να διεκδικήσουν τις οφειλές από εκεί», υπογραμμίζει με νόημα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς. Τονίζει ότι χιλιάδες είναι οι οφειλέτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο υπενθυμίζοντας τα 66 δις ευρω ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. «Από ποιους θα τα πάρουν τώρα οι τράπεζες;» αναρωτιέται.

 

 

Danioliptes.gr

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.