του Άγγελου Αγγελίδη
“Γροθιά στο στομάχι” όλων εκείνων που έχουν πιστέψει στο πολυδιαφημιζόμενο, πολυεξαγγελόμενο και πολυαναμενόμενο Success Story της κυβέρνησης αποτελούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφορικά με την πορεία των εισηγμένων εταιριών.
Πιο συγκεκριμένα, τρεις στις πέντε επιχειρήσεις (ποσοστό 61%) έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο με ζημιές, ενώ μόλις το 39% είχε κέρδη.
Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγονται κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι, εταιρείες ακινήτων, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι δουλειές ανοίγουν για λίγους και εκλεκτούς στην αγορά την ίδια ώρα που για την πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων η κρίση και ο υπερδανεισμός συνεχίζουν να κατατρώγουν τα τελευταία αποθέματα αντοχής, ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η πληροφορική, τα τρόφιμα κ.ά.
Η συνολική κερδοφορία των 203 εισηγμένων εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου παραμένει αποθαρρυντική και δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες πως το 2014 θα ήταν από το ξεκίνημά του μια χρονιά αντιστροφής για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η πλειονότητα των εισηγμένων συνεχίζει να καταγράφει ζημιές: σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, μόλις 78 εταιρείες είχαν κέρδη στο πρώτο τρίμηνο έναντι 125 που έκλεισαν στο κόκκινο. Συμπεριλαμβανομένων των επτά τραπεζών, το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 355 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των τραπεζικών ζημιών ύψους 363,2 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε οριακά θετικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε 4,2 εκατ. ευρώ, όταν πάντως το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εμποροβιομηχανικές και λοιπές επιχειρήσεις είχαν συνολικές ζημιές 250 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών το αποτέλεσμα ήταν σημαντικά βελτιωμένο κατά 17,2% στα 1,552 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 16,55 δισ. ευρώ.
Σημαντική αύξηση κερδών κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες ακινήτων. Ο κλάδος εμφάνισε κέρδη 16,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,63 εκατ. ευρώ πέρυσι, με μεγάλους ευνοημένους τις εταιρείες Eurobank Properties και Lamda Development.
Από τους ζημιογόνους κλάδους, σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων παρουσίασαν οι εταιρείες Συμμετοχών για τις οποίες οι ζημιές περιορίστηκαν στα 50,34 εκατ. ευρώ από τα 109 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην τσιμεντοβιομηχανία οι μικρότερες ζημιές για την ΑΓΕΤ Ηρακλή και Τιτάνα περιόρισαν το αρνητικό αποτέλεσμα στα 19,7 εκατ. ευρώ από 111,57 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κατασκευαστικός κλάδος επίσης επωφελήθηκε από τις χρηματοδοτήσεις για την επανέναρξη κατασκευής των έργων και παρουσίασε άνοδο πωλήσεων κατά 29,4% στα 671,6 εκατ. ευρώ, σημαντική βελτίωση λειτουργικών κερδών στα 93,7 εκατ. ευρώ και περιορισμό ζημιών στα 17,3 εκατ. ευρώ από 56,6 εκατ. ευρώ. Ευνοήθηκαν σημαντικά η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και η ΓΈΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη.
Όπως και να έχει, η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα από την εικόνα των εισηγμένων επιχειρήσεων. Αν επιθυμούν πραγματική ανάπτυξη και έξοδο από τη κρίση, θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος ώστε να “ανασάνουν” οι επιχειρήσεις, να ξεκινήσουν επενδύσεις και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.