Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών διακρίνει η Bank of America/Merrill Lynch που σε χθεσινή ανάλυσή της διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank.

 

Όλα καλά τα βλέπει ο αμερικανικός οίκος που επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες, το κόστος καταθέσεων και η σύσταση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζουν να υποχωρούν ενώ η βελτιστοποίηση του κόστους είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια των δύο τραπεζών. Παράλληλα μειώνεται η χρηματοδότηση/εξάρτηση από τον ELA και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Η διατήρηση αυτής της τάσης θα επιτρέψει σε Πειραιώς και Alpha Bank να επιστρέψουν σε κερδοφορία το 2015 και να βελτιώσουν περαιτέρω Τραπεζικό ριμπάουντ την απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε πιο φυσιολογικό επίπεδο από το 2017, σημειώνει στην πρόβλεψή του.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η BofA η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύει την εκτίμηση ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (Ν PL’s) θα φθάσουν στο ανώτατο σημείο τους εντός του έτους και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2015. Σημειώνει ωστόσο ότι αν και καλοδεχούμενη η τάση για τα «κόκκινα δάνεια» δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκτιμήσεις για διαγραφή προβλέψεων.

 

Οσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες, η BofA τονίζει ότι η Alpha και η Πειραιώς υπολογίζουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια στα 4,3 και στα 4,1 δισ. ευρώ πριν από τα stress tests ins ΕΚΤ και τους Core Tier I, στο 15,6% και 14,4% αντίστοιχα.

 

Η Bank of America – Merrill Lynch εκτιμά ότι οι δύο τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πολλές πηγές χρηματοδότησης, καθώς η δυναμική της αύξησης καταθέσεων δεν αρκεί για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια αυτά.

 

Παράλληλα προχωρά σε σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές της Alpha και της Πειραιώς ο αμερικανικός οίκος μετά τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών, ενώ δίνει νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους, στα 0,81 για τη μετοχή της Alpha Bank και τα 1,99 ευρώ για την Πειραιώς.

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι επικροτούν την πορεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών προς την κερδοφορία. Αφού έλαβε περισσότερα από 320 δις ευρώ σε μορφή εγγυήσεων και πακέτων στήριξης, οι ελληνικές τράπεζες επανέρχονται σταδιακά σε ιδιωτικά χέρια και στην κερδοφορία.

 

Μόνο που ουσιαστικά πρόκειται για μία πλασματική κερδοφορία, που δείχνει ψευδώς οτι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολλά υποσχόμενες και δυνατά χρηματιστηριακά «χαρτιά» άρα και χαμηλού επενδυτικού ρίσκου. Κι αυτό γιατί, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αισχροκερδούν παρανόμως σε βάρος του ελληνικού λαού, επιβάλλοντας του παράνομο τόκο μέσω των δανειακών τους συμβάσεων. Οι τράπεζες ενώ γνωρίζουν την παρανομία, συνεχίζουν να επιβάλλουν τον παράνομο τρόπο υπολογισμού του τόκου με βάση έτος 360 ημερών.

 

Αυτός ο σαράφικος και τοκογλυφικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «συγχωνεύσεις», τις «στρατηγικές συμφωνίες» ντόπιων και ξένων τραπεζών, που γίνονται με σκοπό να κερδοσκοπήσουν με την υπερχρέωση της οικονομίας γενικά, των επιχειρήσεων, του κράτους, αλλά και του μέσου νοικοκυριού.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.