Δεν είναι μαύρη προφητεία αλλά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2015, προκειμένου να αποτελειώσουν οικονομικά τα 5,5 εκατομμύρια των ελλήνων φορολογουμένων. Αν όλα αυτά τα σενάρια πραγματοποιηθούν τότε θα σημάνει η ουσιαστική χρεωκοπία του ελληνικού λαού.

 

«Eνοίκιο» για… το ιδιόκτητο ιδιοκατοικούμενο σπίτι τους θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο φόρος ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε ως άδικος το 1999 επανέρχεται από το «παράθυρο» με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν ρητά την απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από τον φόρο εισοδήματος.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμη φόρο, τον φόρο ιδιοκατοίκησης που θα επιβληθεί επί ανύπαρκτων στην ουσία «τεκμαρτών εισοδημάτων» με συντελεστές 11%-33%. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 39 προβλέπεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Ως εισόδημα από ακίνητα θεωρείται, μεταξύ των άλλων, και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με έναν συντελεστή 3%.

 

Ιδιοκτησία = ατυχία


Για παράδειγμα, για κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα που υποτίθεται θα εισέπραττε ο φορολογούμενος εάν εκμίσθωνε την κατοικία του ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (100.000 Χ 3%).

 

Στη συνέχεια το εισόδημα αυτό, θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Έτσι για το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 330 ευρώ (3.000 Χ 11%) μόνο και μόνο γιατί έχει την… ατυχία να κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι.

 

Ο νέος ΚΦΕ προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 

Συγκεκριμένα, αν δεν τροποποιηθεί το άρθρο 39 του νέου ΚΦΕ, τότε το επόμενο έτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του 2014, όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ότι διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες θα θεωρηθούν ότι απέκτησαν τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση κατοικιών.

 

Φόρος επί ανύπαρκτων εισοδημάτων

Τα εισοδήματα αυτά, τα οποία στην ουσία δεν υπάρχουν, θα υπολογιστούν από το υπουργείο Οικονομικών με τεκμαρτό τρόπο, με πολλαπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών των ιδιοκατοικούμενων κατοικιών επί τον συντελεστή 3%. Μάλιστα ο φόρος θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλότερες μέχρι και 40% από τις εμπορικές τιμές. Επί των ποσών που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει, στη συνέχεια, φόρο εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα ανέρχεται σε 11% εφόσον το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

 

Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 11% μέχρι το επίπεδο των 12.000 ευρώ και με φόρο 33% για το πέραν του ορίου των 12.000 ευρώ τμήμα του. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 έξτρα χαράτσι ως φόρο ιδιοκατοίκησης, εξαιτίας αυτής της διάταξης του νέου ΚΦΕ, σε περίπτωση που δεν γίνει καμία τροποποίηση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, περιλαμβάνονταν πρόταση για επιβολή φόρου σε «εισοδήματα» τα οποία θεωρητικά «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια, θεωρώντας ότι έχουν οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

 

Διπλός φόρος από 1/1/2015

 

Πειραματόζωα θα είναι και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει η έναρξη του νέου συστήματος φορολόγησης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 με τους πρώτους μισθούς και τις πρώτες συντάξεις του χρόνου δηλαδή θα γίνει και η αφαίρεση του φόρου.


Στο φόρο δεν θα υπολογίζεται μόνο το εισόδημα από τον μισθό ή τη σύνταξη αλλά κάθε εισόδημα του φορολογούμενου (ενοίκια κλπ) Ο φόρος αυτός θα επιμερίζεται σε 12 δόσεις (ή 14 για όσους εξακολουθούν να παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα άδειας) οι οποίες θα αφαιρούνται απευθείας, με τον τρόπο που ήδη γίνεται η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια.

 

Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη δήλωση της περασμένης χρόνιας ενώ την ευθύνη για την αφαίρεση του φόρου θα έχει αποκλειστικά ο εργοδότης ή ο φορέας που πληρώνει τον μισθό ή τη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολόγηση αυτή τη στιγμή αφορά στα εισοδήματα της περσινής χρονιάς. Έτσι και για τα εισοδήματα του 2014 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο το 2015. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όμως με βάση το νέο σχέδιο από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να παρακρατείται ο φόρος του 2015 από μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα προκαταβάλουν τον φόρο του 2015 και ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο του 2014, για όσους μάλιστα προβλέπεται προκαταβολή και για το 2016 τότε μιλάμε για τριπλό φόρο!

 

Από το 2015 η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

 

Η πρόταση για την επιβολή φόρου στην ιδιοκατοίκηση συμπίπτει με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει οτι ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, προκειμένου να μην τα χάσουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν το σχέδιο αποπληρωμής που θα τους ορίσει η τράπεζα και παράλληλα να πληρώνουν και φόρο ως ενοίκιο για το σπίτι τους! Αν αυτόν δεν είναι παράνοια τότε τι θα μπορούσε να είναι;

 

Στις επιτρεπτές δαπάνες διαβίωσης θα ενταχθούν και αυτοί οι φόροι και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τρία χαράτσια για το ίδιο σπίτι, που θα χρωστάει ακόμη στην τράπεζα, και η οποία θα τον απειλεί συνεχώς οτι θα του το πάρει.

 

Πώς θα καταφέρει ο Έλληνας να ανταποκριθεί σε όλα αυτά όταν το α’ τετράμηνο του 2014 οι νέες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 4,3 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο να αγγίζει τα 66 δις ευρώ! Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους βεβαιωμένους φόρους τους, κάτι που προκύπτει ως λογικό επακόλουθο της άκρατης και συνεχούς φοροεπιδρομής. Οι κυβερνώντες αδυνατούσαν και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι σε περίοδο σκληρής ύφεσης, με μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, η αύξηση των φόρων δεν φέρνει αποτελέσματα.

 

Μάλιστα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους συνταξιούχους, που με τη σύνταξη τους ζουν παραπάνω από ένα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η σύνταξη θα ισοσταθμιστεί στα 360 ευρώ για όλους από το 2015. Από ποια εισοδήματα λοιπόν, θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι;

 

Σε μια κοινωνία η οποία αριθμεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 100.000 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις ετησίως, 300.000 νοικοκυριά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτοί οι φόροι είναι απλά αδύνατον να εισπραχθούν γιατί αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Και αν ακόμη οι κυβερνώντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη χρεωκοπία στην οποία έχουν καταδικάσει έναν ολόκληρο λαό, είναι θέμα χρόνου να την συνειδητοποιήσουν όταν θα τον οδηγήσουν σε κυριολεκτική στάση πληρωμών.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.