Ο νέος Υπουργός Οικονομικών έχει βάλει ήδη τη σφραγίδα του στην εκχώρηση των δανείων

Ο νέος τσάρος της οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης ήταν οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όταν ψηφίζονταν νύχτα στη Βουλή ο νόμος 3156/2003 “Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις”.

 

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που έχει υπογραφή το 2003, πέρασε στα «ψιλά»  και αποδεικνύει την βαθειά προεργασία που έχουν κάνει τα κόμματα εξουσίας για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

 

Τον συγκεκριμένο νόμο δεν το  άλλαξαν οι κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, ενώ σήμερα τον υλοποιούν ο ελληνικές τράπεζες με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Και για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία και η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη για την θέση του Υπουργού Οικονομικών, την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει οδηγηθεί ανεπίσημα σε πτώχευση. Ο κ. Χαρδούβελης είχε γνώση και συμμετοχή σε κάθε οικονομική απόφαση της τότε κυβέρνησης Σημίτη.

 

Να σημειωθεί οτι Ν. 3156 του 2003  ταχτοποιούνται τα ενυπόθηκα  κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και έτσι τώρα έρχονται οι ξένοι και μαζικά αγοράζουν τις υποθήκες και κατ’ επέκταση τα σπίτια  πολιτών στη χώρα μας, που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3156  25 Ιουνίου 2003 στα άρθρα 10  και 11 επιτρέπεται η μεταβίβαση των δικαιωμάτων σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Πρακτικά  αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια τα ενυπόθηκα των σπιτιών των Ελλήνων μπορούν να τιτλοποιηθούν και να μπορεί να τα διεκδικήσει οποιοσδήποτε τρίτος. 

 

Με αυτό τον τρόπο αποποιούνται οι Τραπεζικές Επιχειρήσεις την “κοινωνική  ευθύνη” για την οποία είναι υπόλογες βάσει των καταστατικών λειτουργίας τους και την μεταθέτουν σε τρίτες επιχειρήσεις πιθανόν ακόμα και με διαδικασίες Αγγλικού Δικαίου.

Τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το τιμόνι της οικονομίας αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του στην κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη απαξίωση της ελληνικής γης προς της κοινωνίας των τραπεζιτών .

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 8 του άρθρου 10 του Ν 3156/2003 ορίζεται επί λέξει ότι: «8. Η σύμβαση μεταβίβασης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων καταχωρίζεται σε περίληψη που περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 2844/2000 (ΦΕΚ 220 Α`) και κατισχύει των συμφωνιών μεταξύ μεταβιβάζοντος και τρίτων περί ανεκχωρήτου των μεταξύ τους απαιτήσεων».

 

Στο δε άρθρο 3 του Νόμου 2844/2000 ορίζεται ότι:

«1. Η δημοσίευση γίνεται, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, με κατάθεση εντύπου που περιέχει περιληπτικά τα στοιχεία του άρθρου 1 και υπογράφεται από τα μέρη και, στην περίπτωση του τρίτου εδαφίου της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1, από τους συγκυρίους. Το γνήσιο της υπογραφής θεωρείται από τον ενεχυροφύλακα, εκτός αν είναι ήδη θεωρημένο από αστυνομική ή άλλη δημόσια αρχή ή από συμβολαιογράφο. Η κατάθεση γίνεται στο ενεχυροφυλακείο του τόπου της κατοικίας ή της έδρας του ενεχυραστή ή, αν ο ενεχυραστής δεν έχει κατοικία ή έδρα στην ελληνική επικράτεια, στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών. Η μορφή του εντύπου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

 

2. Ο ενεχυροφύλακας συντάσσει και υπογράφει πάνω στο έντυπο της προηγούμενης παραγράφου πράξη κατάθεσης, που αριθμείται κατά χρονολογική σειρά. Τα έντυπα καταχωρίζονται αλφαβητικά σε ευρετήριο με βάση το όνομα του ενεχυραστή και, βιβλιοδετούμενα, αποτελούν το δημόσιο βιβλίο του παρόντος νόμου. Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να τηρούνται και ηλεκτρονικά, με την προσήκουσα προσαρμογή τους σε αυτή τη μορφή τήρησης».

 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

 

Εν ολίγοις σημαίνει ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στο ενεχυροφυλακείο Αθηνών, για να μάθετε, εάν το δάνειό σας έχει τιτλοποιηθεί και εάν έχει εκχωρηθεί η απαίτηση της τράπεζας σε κάποια από τις θυγατρικές «εταιρίες   ειδικού σκοπού», που εδρεύουν στο Λονδίνο και (όλως τυχαίως) έχουν όλες την έδρα τους στον ίδιο όροφο του ιδίου κτιρίου…

 

Η «Αναγγελία»

 

Στο άρθρο 460 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι «Ο εκδοχέας δεν αποκτά δικαιώματα απέναντι στον οφειλέτη και στους τρίτους πριν ο ίδιος ή  ο εκχωρητής αναγγείλει την εκχώρηση τον οφειλέτη».

 

Εν προκειμένω, λοιπόν, θα πρέπει, είτε η τράπεζα η οποία σας χορήγησε το δάνειο, είτε η εταιρία ειδικού σκοπού (ως εκδοχέας, στον οποίο εκχωρήθηκε το δάνειο) να σας αναγγείλουν, ότι η απαίτηση εκχωρήθηκε και στο μέλλον θα ασκείται από την εταιρία ειδικού σκοπού.

 

Η αναγγελία δεν υπόκειται σε ορισμένο τύπο και μπορεί να γίνει ρητά ή σιωπηρά. Μετά την αναγγελία, αποκόπτεται οριστικά κάθε δεσμός του οφειλέτη με τον εκχωρητή (δηλ την τράπεζα) και η απαίτηση αποκτάται από τον εκδοχέα (δηλ. την εταιρία ειδικού σκοπού), ο οποίος καθίσταται αποκλειστικά δικαιούχος της απαίτησης δικαιούμενος να την εισπράξει και να κινηθεί δικαστικά προς τούτο κατά του οφειλέτη.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 290/2001 απόφαση του Εφετείου Θράκης, όπου αποφασίστηκε ότι «Η μεταβίβαση επέρχεται μόνο από και με την αναγγελία (βλ. σχετ. ΑΠ 275/1997 ΕλΔ 38,1809, Λεβαντής, “Ανώνυμες Εταιρίες” τόμος 1ος σελ. 308, Περάκης, “το Δίκαιο της ΑΕ” 1992 τόμος 1ος σελ. 486, Δημάκoυ, Εις Γεωργιάδη -Σταθόπουλου ΑΚ 948-949 αριθ. 22, Δελούκα “Αξιόγραφα” παρ. 6 και 17). Με βάση δε τις γενικές αρχές η αναγγελία είναι άτυπη μονομερής δήλωση που πρέπει να γνωστοποιηθεί προς τον οφειλέτη ρητώς ή σιωπηρώς και κατά την κρατούσα γνώμη η γνώση του τελευταίου για την εκχώρηση δεν αναπληρώνει την αναγγελία (ΕφΘεσ 21/1950 EEΝ 18,617 -Κρητικός, Εις Γεωργιάδη -Σταθόπουλου ΑΚ 460 αριθ. 15 και 20, Σούρλας ΕρμΑΚ άρθρο 460 αριθ. 18)» θα πρέπει να τονιστεί, ότι η καταχώρηση της τιτλοποίησης στο ενεχυροφυλακείο Αθηνών δεν συνιστά αναγγελία και σε κάθε περίπτωση η απλή γνώση από μέρους σας της τιτλοποιήσεως του δανείου σας δεν είναι ικανή να επιφέρει έγκυρη εκχώρηση της δανειακής απαίτησης της τράπεζας προς την εταιρία ειδικού σκοπού.

 

Danioliptes.gr με πληροφορίες από mariosmarinakos.blogspot.gr