Αγωγές κατά Citigroup και Bank of America για πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων

Σε μία έμμεση απάντηση σε όσους τις κατηγορούν νια υπερβολικά αυστηρή αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι αρχές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να δείξουν τα «δόντια» τους και στους αμερικανικούς κολοσσούς της Wall Street.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται έτοιμο να καταθέσει αγωγές πολλών δισεκατομμυρίων κατά των Citigroup και Bank of America, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις δύο τράπεζες για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε αναστολή των διαπραγματεύσεων στις 9 Ιουνίου, κρίνοντας ανεπαρκείς τις προσφορές των δύο τραπεζών για διακανονισμό της υπόθεσης και προσανατολίζεται σε αγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να κατατεθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας.


Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων το υπουργείο ζητεί περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από τη Citigroup, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη για διακανονισμό κάτω των 4 δισ.δολαρίων, και περίπου 17 δισ. από την Bank of America, της οποίας η προσφορά προσεγγίζει τα 12 δισ. δολάρια.


Η υπόθεση της ΒΝΡ Paribas, η οποία φέρεται να κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους μεταξύ 10 και 16 δισ. δολαρίων, έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Παρισιού όσο και των Βρυξελλών, που επισημαίνουν ότι εάν οι πληροφορίες ευσταθούν η «τιμωρία» θα είναι αδικαιολόγητα αυστηρή και προειδοποιούν για επιπτώσεις ακόμη και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.


Χθες πάντως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επεσήμανε ότι έχει διαφανεί «πρόοδος» στις διαβουλεύσεις της ΒΝΡ Paribas με τις αμερικανικές αρχές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο «δίκαιο» πρόστιμο, το οποίο δεν θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της γαλλικής τράπεζας.


Πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του οποίου το δικηγορικό γραφείο σήμερα αναλαμβάνει προσφυγές κατά τραπεζών, σχολίαζε στο Bloomberg ότι παρά την έως τώρα αδυναμία εξωδικαστικού συμβιβασμού, είναι πολύ πιθανή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για διακανονισμό, αμέσως μετά την κατάθεση των αγωγών.


Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεχθεί έντονη κριτική ότι δεν έχει πράξει αρκετά προκειμένου να τιμωρηθούν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για το ρόλο τους στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στέγης και πίστεως, η οποία και εξελίχθηκε σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι έχει τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι των ελβετικών τραπεζών, που κατηγορούνται για διευκόλυνση εύπορων Αμερικανών πολιτών να φοροδιαφύγουν, αλλά και πιο πρόσφατα έναντι της γαλλικής ΒΝΡ Paribas, η οποία κατηγορείται για παράνομες συναλλαγές με χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις, όπως το Ιράν και το Σουδάν.

 

Danioliptes.gr