Ποιος θα πάρει τα ξεχασμένα στις τράπεζες €37 εκατ.

Χέρι στον “κρυμμένο θησαυρό” των 36,8 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε να λιμνάζει αναξιοποίητος για χρόνια σε τραπεζικούς λογαριασμούς ετοιμάζεται να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες σχετικά με τους αδρανείς λογαριασμούς που εντόπισαν, έκρυβαν μια θετική έκπληξη καθώς ξεπερνούσαν τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Οκτώβριο, υπολογίζοντας περίπου 15 εκατ. ευρώ.

 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι πλέον τα χρήματα που εντόπισε στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κρίθηκαν ως αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις να επιστραφούν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών δεν σκέφτονται να διαθέσουν το συγκεκριμένο ποσό με μορφή επιδόματος, όπως ήταν για παράδειγμα το “κοινωνικό μέρισμα”, αλλά με αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν η υγεία, η παιδεία και κυρίως ενέργειες που στόχο θα έχουν την καταπολέμηση της ανεργίας και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

 

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση των κατάλληλων δράσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με τα ποσά που εξοικονομήθηκαν από τις αδρανείς καταθέσεις. Μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σταϊκούρας έχει στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς από τους οποίους ζητά να τον ενημερώσουν για δράσεις με υψηλότερο πολλαπλασιαστή, όπως σε αναπτυξιακές δράσεις, στην ενίσχυση της απασχόλησης κ.α. με στόχο την ποιοτικότερη αξιοποίηση των δαπανών του κράτους, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη για την Οικονομία.

 

Σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία η οποία ακολουθείται ώστε ένας λογαριασμός να κριθεί αδρανής, έχει ως εξής:

 

-η τράπεζα πρέπει έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση 20ετίας, να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη του λογαριασμού.

-η πρώτη ενημέρωση γίνεται αφού συμπληρωθεί πενταετία από την πραγματοποίηση της τελευταίας συναλλαγής.

-η δεύτερη ειδοποίηση γίνεται με τη συμπλήρωση δέκα ετών.

-και η τελευταία με τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών. Η δεύτερη και η τρίτη ειδοποίηση αφορά δικαιούχους λογαριασμών με υπόλοιπο μεγαλύτερο των 100 ευρώ.

 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κονδύλι δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα 36,8 εκατ. ευρώ των αδρανών καταθέσεων. Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας στον οποίο κατατίθενται ποσά υπέρ του Δημοσίου που προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Ήδη στον ειδικό λογαριασμό έχουν επιστραφεί περίπου 40 εκατ ευρώ από τα “κλεμμένα”, τα οποία αφορούν “μίζες” από υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει η δικαιοσύνη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα το συνολικό ποσό αναμένεται να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ.

 

Την ίδια αξιοποίηση (μετά όμως από συνεννόηση με την Eurostat) αναμένεται να έχει και ο “θησαυρός” που βρίσκεται “θαμμένος” εδώ και χρόνια στα υπόγεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των τιμαλφή, ράβδων χρυσού, νομισμάτων μεγάλης αξίας, κοσμημάτων, ομολόγων, μετοχών, κλειδιών, πολύτιμων λίθων, συναλλάγματος, βιβλιαρίων ταμιευτηρίου κ.α, τα οποία έχουν καταγραφεί από ειδική επιτροπή που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Danioliptes.gr