Παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, πολύ υψηλές παραμένουν οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ύψος των τιμών για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 102% του κοινοτικού μέσου όρου το 2013. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Νορβηγία (177%) κι ακολουθούν η Δανία (140%) και η Σουηδία (125%).
Ακριβή είναι η Ελλάδα και στα ηλεκτρονικά είδη καθώς τα επίπεδα τιμών βρίσκονται στο 103% του κοινοτικού μέσου όρου.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, η Ελλάδα κατατάσσεται στο 88% του μέσου των 28 της Ε.Ε.
Η ακρίβεια στην Ελλάδα της κρίσης και της εξαφάνισης των εισοδημάτων συντηρείται, εξαιτίας των υψηλών έμμεσων και άμεσων φόρων.
Αυτή την οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, εν καιρώ ύφεσης, αποκάλυψε και μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%. Στοιχείο εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι μισθοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν κατά 25%.
Πρέπει να επισημανθεί, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, πως οι τιμές των τροφίμων φρέναραν ουσιαστικά την ανοδική τους πορεία κατά το τελευταίο έτος (2012-2013), όταν η μέση αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με την περίοδο 2011-2012 που ήταν 2,9% και το προηγούμενο έτος 5,9%.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.