Με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο περιγράφει η Εφημερίδα των Συντακτών τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έκλεισε στις 4 Ιουνίου η Βουλή και δόθηκε άφεση αμαρτιών για τις υποθέσεις Μνημονίου, PSI, εξοπλιστικών, υποβρυχίων και λίτσας Λαγκάρντ.
Η αποκάλυψη ότι το Μαξίμου έδωσε εντολή να μπει τέλος σης εργασίες της Βουλής τον Ιούνιο, ακριβώς την ημέρα που έφτανε η δικογραφία των γερμανικών υποβρυχίων, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του προέδρου ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε σάλο και πρόσθεσε δεκάδες επιπλέον ερωτηματικά στις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την «επιτομή του κοινοβουλευτικού και κυβερνητικού ξεπλύματος», ενώ σε μια οργισμένη ανακοίνωσή του ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξαπολύει πρωτοφανή στα χρονικά επίθεση στη Δικαιοσύνη. Η Σ.Βούλτεψη έκανε λόγο για «ανύπαρκτο θέμα», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά να ελεγχθούν οι εισαγγελείς που σχημάτισαν τη δικογραφία.Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ στρέφεται τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και κατά των εισαγγελέων που σχημάτισαν τη δικογραφία, ζητώντας τον έλεγχό τους από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στην αναφορά των εισαγγελέων στο παραπεμπτικό ότι διενήργησαν προκαταρκτική έρευνα από την οποία προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και ως εκ τούτου η υπόθεση πήρε το δρόμο προς τη Βουλή.
Στην αντίδρασή της η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει: «Το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της “από υπηρεσιακό καθήκον” και “χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.
Ανοιχτός πόλεμος με τη Δικαιοσύνη και τη … Δημοκρατία
Η προφητική δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις 4 Ιουνίου, την ημέρα που έκλεισε η Ολομέλεια: «Οι πρώην πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, τας λίστας Λαγκάρντ κ.λπ., θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες, που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση για την περίοδο 2009-2012».
Το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής στις 4 Ιουνίου και η έναρξη των Θερινών Τμημάτων συνεπάγεται, βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των κυβερνήσεων έως το 2012, καθώς ολοκληρώθηκε και η δεύτερη χρονιά της επόμενης Βουλής.
«Αποκαλύπτονται περίτρανα οι προκλητικές και δύσοσμες αντιδημοκρατικές εργολαβίες της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που εργάζονται συνεταιρικά εναντίον της διαφάνειας και υπέρ της συγκάλυψης ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που βαρύνουν τους επιτελείς τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «πρωταθλητή στις υπό παραγραφή υποθέσεις» τον κ. Βενιζέλο.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο, Αθανασίου να απαντήσουν: «Σώζουν τη χώρα ή τον εαυτούλη τους;».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, λίγη μόλις ώρα αφότου ανακοινώθηκε στο Α’ θερινό Τμήμα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων η περιβόητη δικογραφία. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος χαρακτηρίζει την ενέργεια της βουλευτού να ζητήσει τη συνδρομή της εισαγγελίας για την υπόθεση των υποβρυχίων «παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος, καθώς γνωρίζει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της “από υπηρεσιακό καθήκον” και “χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου”».
Αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς, το κόμμα του κ. Βενιζέλου σημειώνει ότι «καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση », ενώ ακολουθεί και η πρωτοφανής προτροπή: «Η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση ».
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και απορρίπτει (με τις ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.
Πρόκειται για την υπόθεση, όπου η ελληνική πολιτεία έχει πληρώσει από το 2002 έως σήμερα το 80% του τιμήματος (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τέσσερα νέα σκάφη και για την αναπαλαίωση ενός παλαιότερου, τύπου 209, και έχει παραλάβει μόλις το ένα.
Δύο ημέρες μετά (20.12.13), η αρμόδια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αποστέλλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου τα πρακτικά της Ολομέλειας μαζί με τα κατατεθειμένα έγγραφα, «τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν και να διερευνηθούν περαιτέρω, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».
Στις 24.12.13 η κ. Ράικου ζητά από τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Π. Παπανδρέου και Α. Ελευθεριανό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Τρεις μήνες μετά, στις 18.3.14, οι δύο εισαγγελείς εντοπίζουν στοιχεία «περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών και συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, εφόσον πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία διαβιβάζεται αμελλητί στη Βουλή, χωρίς καμιά αξιολόγηση. Αρχικά αποστέλλεται στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 21-3-14 και ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Ν. Παντελής αποστέλλει στις 30-4-14 τη δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο την παραλαμβάνει σης 5-5-14 και την αποστέλλει στη Βουλή στις 30-5-14. Στα εισερχόμενα της ειδικής γραμματείας του προέδρου της Βουλής, η δικογραφία πρωτοκολλείται στις 4-6-2014, ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση έκλεισε αιφνιδιαστικά τη Βουλή.
Οι παραγραφές δεν αφορούν μόνο τα εξοπλιστικά
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου κατά της οποίας στρέφεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι η δικαστική λειτουργός που απάντησε στο διαμαρτυρόμενο και αιφνιδιασμένο Ακη Τσοχατζόπουλο, όταν εισέβαλε στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνοδεία αστυνομικών: «Επρεπε να σας έχω πει ότι θα έλθω να σας συλλάβω;» ρώτησε σύμφωνα με έγκυρες πηγές το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης του 2012.
Είναι η ίδια δικαστική λειτουργός που στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Κοντομηνά, το πόρισμά της θεωρείται κατά κοινή ομολογία «δεμένο».
Είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διαχειρίστηκε υποθέσεις όπως αυτές της Κωνσταντίνας Κούνεβα, των επιχορηγήσεων στο υπουργείο Πολιτισμού (υπόθεση Ζαχόπουλου) και αργότερα, μέσω του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος που σύστησε, των προμηθειών στα εξοπλιστικά και της Siemens.
Και μόνο και μόνο την δική της πορεία να δει κανείς την πορεία των σκανδάλων που το ένα μετά το άλλο οδηγήθηκαν στην παραγραφή.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.