Σε τραπεζική Δημοκρατία ή Σημιτοκρατία έχει μετεξελιχθεί το πολίτευμα της  Ελλάδας μετά από όλο αυτό τον καιρό των «Μνημονίων», που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια και δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα διαρκέσει.


Χωρίς να το καταλάβει ο πολύς ο κόσμος, που τελικά είναι εκείνος που την πληρώνει η Προεδρευόμενη Δημοκρατία, μετατράπηκε σε Τραπεζική Δημοκρατία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανώτατοι άρχοντες που αποφασίζουν για την τύχη της οικονομίας είναι οι τραπεζίτες ενώ αυτοί που απομυζούν το κέρδος – το όποιο κέρδος της χώρας – είναι οι τράπεζες. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι βρίσκονται συνεχώς κεφάλαια για να ενισχύονται οι τράπεζες και κανένα για την πραγματική οικονομία.

 

(40 εκατ ευρώ αναζητούνται για την επιδότηση των παιδικών σταθμών και η κυβέρνηση δεν τα βρίσκει!) Για τις τράπεζες ετοιμάζεται να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη και να τραβήξει περί τα 6,4 δις ευρώ. Αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι τραπεζίτες. Τραπεζίτης έκανε μέχρι πρόσφατα κουμάντο στο Υπουργείο Οικονομικών, κλέβοντας τα χρήματα του Ελληνικού λαού, με φόρους και με χαράτσια, για να στηρίξει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Τίποτα ως αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό.Και ενώ καρπώθηκαν δεκάδες (τουλάχιστον δεκάδες) δισεκατομμύρια ευρώ (αγύριστα), συμπεριφέρονται στους Έλληνες, δηλαδή στους… χορηγούς τους με τον χείριστο τρόπο, αν τύχει και έχει κάποιος ένα δάνειο και σε κάποια στιγμή αδυναμίας του έτυχε να βάλει στη δόση 100 ή 200 ευρώ λιγότερα.

 

Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι κυβερνήσεις που εναλλάχθηκαν στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, άφησαν τις τράπεζες να δρουν ανενόχλητες και να παρανομούν εις βάρος των δανειοληπτών – πελατών τους, χωρίς κανείς να τους επιβάλλει ακόμη και την εφαρμογή κοινοτικών αποφάσεων.

 

Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στην Δημοκρατία και την λειτουργία του κράτους, που λειτουργεί με «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Τώρα αναζητά επιπλέον 6,4 δις. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα ασφυκτικό κοστούμι στους φτωχοποιημένους Έλληνες δανειολήπτες, απειλώντας τους ότι θα τους αφήσει στο δρόμο, προκειμένου και πάλι να γλιτώσει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.

 

Στην Τραπεζευομένη Δημοκρατία όμως, το success story των τραπεζών είναι τραγωδία.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν την τραγική πραγματικότητα του success story. Στο τέλος του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 31,9% – από το 24,5% που βρίσκονταν έναν χρόνο νωρίτερα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια.


Πιο αναλυτικά, οι καθυστερήσεις αφορούν κατά 26,1% τα στεγαστικά (από 21,4%).
31,8% τα επιχειρηματικά (από 23.4%) και 47.3% τα καταναλωτικά δάνεια (από 38.8%).

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.