Μεγάλο όνομα στο κύκλωμα με τις πλαστές εγγυητικές που κυκλοφορούσε (κάποτε) με Porsche στη Βουλιαγμένη και τώρα (λέγεται) βρίσκεται πολύ κοντά στον Τσίπρα.
Η μεγάλη απάτη με πλαστές εγγυητικές επιστολές, που «ξεκλείδωναν» παράνομες χρηματοδοτήσεις δήθεν για αναπτυξιακά προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αποκάλυψε ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως γράφει η Δημοκρατία, στη δαιδαλώδη δικογραφία των 30.000 σελίδων περιλαμβάνονται έξι εταιρίες «βιτρίνες» και 17 πρόσωπα, ενώ υπάρχει και ένα «μεγάλο» όνομα.
Πρόκειται για επιχειρηματία-σύμβουλο, ο οποίος κάποτε κυκλοφορούσε με την πολυτελή Porsche του στη Βουλιαγμένη, ενώ τώρα λέγεται ότι είναι πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μία εκ των εταιριών του εν λόγω προσώπου είχε εκδώσει μη εγκεκριμένη εγγυητική επιστολή ύψους 4.000.000 ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι η πρώτη εταιρία που έχει ιδρύσει από το 2005 δραστηριοποιείται στον χώρο της Διαχείρισης Έργων Στρατηγικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έξι εταιρίες «βιτρίνες» εμφανίζονταν με το πρόσχημα της παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης για την έγκριση χρηματοδοτήσεων για προγράμματα του ΕΣΠΑ Ωστόσο, οι τρεις από αυτές λειτουργούσαν από το 2011 ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών εγγυητικών επιστολών, που είχαν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως απαιτείται.
Οι επενδυτές
Οι εμπλεκόμενες εταιρίες προμήθευαν με τις μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές διάφορες άλλες εταιρίες ή και μεμονωμένους επενδυτές και ελάμβαναν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι εταιρίες-επενδυτές, στη συνέχεια, κατέθεταν τις επιστολές στο υπουργείο Ανάπτυξης και σε άλλους φορείς του Δημοσίου (Περιφέρειες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά.) πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, ζημιώνοντας κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία, οι «μαϊμού» εγγυητικές επιστολές αγγίζουν τα 18.000.000 ευρώ και αφορούσαν συνολικά επενδύσεις άνω των 70.000.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα ποσά ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, καθώς εξετάζεται η περίπτωση μόνο ενός γραφείου που είχε εκδώσει εγγυητική ύψους 30.000.000 ευρώ. Τρεις από τις έξι εταιρίες εξέδιδαν εγγυητικές που χρησιμοποιούσαν οι… ίδιες και κατάφερναν να εκταμιεύσουν πολλαπλάσια ποσά δήθεν για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της ολοκλήρωσης της έρευνας μία εκ των εταιριών είχε καταθέσει πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.730.000 ευρώ, ενώ δεύτερη εταιρία ζητούσε με τον ίδιο τρόπο προκαταβολή για επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού κόστους 4.350.000 ευρώ. Τρίτη εταιρία, επιπρόσθετα, είχε υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης για χρηματοδότηση σχετική με αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 9.240.000 ευρώ.
Στο κόλπο και εταιρία συμβούλων που είχε στενές σχέσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης
Η άρνηση των τραπεζών να δώσουν εγγυητικές επιστολές σε επιχειρήσεις, με την εξαίρεση λίγων ισχυρών ομίλων, οδήγησε στη γιγάντωση του σκοτεινού συστήματος με τις πλαστές εγγυητικές επιστολές, επισημαίνουν στην αγορά.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα (το οποίο εξαρθρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε χθες) λειτουργούσε εδώ και χρόνια με τη συνεργασία εταιριών συμβούλων που έχουν τις καλύτερες των σχέσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης και στην ουσία μεσολαβούσαν για την ένταξη και χρηματοδότηση επενδύσεων με κρατικά ή / και κοινοτικά κονδύλια.
Είναι ενδιαφέρον ότι από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης απουσιάζουν τα ονόματα, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες ποιοι είναι οι αετονύχηδες που επωφελήθηκαν από την πολυετή λειτουργία του κυκλώματος. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης δήλωσε χθες ότι ουδείς υπάλληλος του υπουργείου συμμετείχε στο κύκλωμα και ανακοίνωσε ότι θα επανελεγχθούν (τώρα;) όλες οι εγγυητικές επιστολές που κατατέθηκαν στο υπουργείο από το 2008 έως σήμερα.
Η απάτη με τις πλαστές εγγυητικές επιστολές που εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν γνωστή επί χρόνια στους κύκλους των επιχειρηματιών.
Εμπλέκονται εταιρίες οι οποίες (έναντι αδρής προμήθειας) εξασφάλιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές για επιχειρήσεις-πελάτες τους, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.