Το πρώτο “μήνυμα” Στουρνάρα προς τις ελληνικές τράπεζες

Μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις έστειλε στην πρώτη του «εμφάνιση» ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στο πλαίσιο ομιλίας του χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής για την τραπεζική ενοποίηση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε, αναφερόμενος στο σκοπό και τη χρησιμότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα που προκύπτει από την πιθανή έλλειψη ενέχυρων από πλευράς τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωζώνης – μεταξύ των οποίων είναι και οι ελληνικές – για να εκμεταλλευτούν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ.

Εμμέσως, δηλαδή, ο κ. Στουρνάρας «έκρινε» ανεπαρκείς τις «στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις χρηματοδότησης» της ΕΚΤ, γνωστές και ως TLTRO, γιατί πολύ απλά οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν τα ενέχυρα που απαιτούνται. Οι εγχώριοι όμιλοι διαθέτουν ομόλογα του EFSF που τους έχουν δοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο αυτά «εξαντλούνται» στην διατραπεζική αγορά για να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ και τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και έμπειρα τραπεζικά στελέχη, τα λόγια νέου διοικητή της ΤτΕ έχουν διπλή ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, αποτελούν έμμεση παραίνεση προς την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα των τίτλων που δίνονται ως ενέχυρα στην κεντρική τράπεζα. Από την άλλη, θα μπορούσαν να αποτελούν έμμεση προτροπή προς τις τράπεζες να αποκτήσουν τα κατάλληλα εχέγγυα και να αυξήσουν τις αγορές επιλέξιμων τίτλων αλλά και προς το δημόσιο να εκδώσει νέα ομόλογα.

Μπορεί ξένοι οίκοι όπως η Goldman Sachs, η Societe Generale και η Morgan Stanley να τοποθετούν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ που μπορούν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των TLTRO έως και στα 21 δισ. ευρώ, όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν «ανταλλάγματα» και μάλιστα επιλέξιμα, δηλαδή αξίας.

Γιατί και να μπορούν να δώσουν ελληνικά ομόλογα για ενέχυρα, το θέμα είναι αν τους επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε νέες κρατικές εκδόσεις – και στην περίπτωση που το κάνουν πόσο μεγάλο είναι το haircut που τους επιβάλλεται για να γίνουν δεκτοί οι εν λόγω τίτλοι. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν το «κούρεμα» των τίτλων που έδιναν οι εγχώριες τράπεζες στην ΕΚΤ έφτανε σε… αστρονομικό ποσοστό, λόγω της αβεβαιότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και το 70%.

Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν για το αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να δει το… χρώμα του χρήματος από τις πράξεις της ΕΚΤ, για να αποφασίσουν στη συνέχεια οι τράπεζες αν θα δανείσουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μία «ανάκαμψη χωρίς πιστώσεις» και χαρακτήρισε την τραπεζική ενοποίηση πολύ σημαντική γιατί στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένες από τον τραπεζικό δανεισμό σε σύγκριση με την Αμερική.

Μία ακόμη ανάγνωση των δηλώσεων του Γιάννη Στουρνάρα σχετίζεται και με το «forward guidance» της ΕΚΤ (την γνωστοποίηση των μελλοντικών της προθέσεων), την «υπόσχεσή» της με άλλα λόγια ότι οι εργασίες για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων βρίσκονται σε παρασκευαστικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Γιατί βάζοντας ο διοικητής της ΤτΕ στο τραπέζι το θέμα των ενέχυρων, «αγγίζει» όλες τις πτυχές που αφορούν σε πιθανές πράξεις χρηματοδότησης, όπως αυτή που προβλέπεται να προχωρήσει η ΕΚΤ με τα τιτλοποιημένα δάνεια (ABS).


Πηγή: capital.gr