Eρώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή για την κατασκευή του αγωγού ITGI

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κασσής κατέθεσε ερώτηση προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη,  σχετικά με την κατασκευή του αγωγού ITGI που είναι ένα από τα 12 ενεργειακά  έργα που εντάσσονται στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων με Fast Track όπως  ανακοινώθηκε πρόσφατα.

 

Αναλυτικά η ερώτηση: Kύριε Υπουργέ,O “Νότιος Διάδρομος του Φυσικού Αερίου” είναι ένας “Νέος Δρόμος του  Μεταξιού” για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής της  Κασπίας.

Ο αγωγός Trans-Adriatic (TAP) είναι ένα κομμάτι αυτού του δρόμου και είναι πολύ  θετικό που ξεκινά η υλοποίηση του, καθώς καθιστά τη χώρα διεθνή ενεργειακό  κόμβο. Όμως, είναι πολύ αρνητικό το γεγονός πως για άλλη μια φορά η Ήπειρος έμεινε  έξω. 

Ο αγωγός δε θα περνά από την Ήπειρο, η Ήπειρος δε θα έχει φτηνό αέριο και δεν  θα έχει προφανώς μερίδιο από την απορρόφηση εργατικού δυναμικού. Μια ελπίδα για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα γενικότερα, πέραν του  ΤΑΡ, ήταν ο αγωγός που συνδέει που συνδέει Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI, για  μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Shah Deniz II).

Αυτός ο αγωγός είχε προγραμματιστεί να γίνει, αλλά τελικώς αρνήθηκε το  Αζερμπαϊτζάν, λόγω ανησυχιών ότι η ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ, δε θα μπορέσει να  ανταπεξέλθει στο έργο, παρόλο που και οι 3 χώρες στήριζαν το έργο αυτό. Ωστόσο ο ΙΤGI είναι ένα από τα 12 ενεργειακά έργα που εντάσσονται στο νόμο περί  στρατηγικών επενδύσεων με Fast Track όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

 

Αυτό είναι εξαιρετικό νέο για την Ήπειρο, εφόσον όντως πρόκειται να υλοποιηθεί  και δεν αποτελεί απλά μια υπόσχεση. Και βέβαια εφόσον δεν θα είναι απλά transit  αγωγός, αλλά θα μπορεί να προμηθεύει τη Ήπειρο και τα Γιάννενα με φτηνό αέριο.

 

 Ερωτάται ο Υπουργός

1)Ποτε αναμένεται να κατασκευαστεί ITGI και πότε θα λειτουργήσει;

2)Από πού θα μεταφέρει φυσικό αέριο;

 3)Τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις;