Ο κολλητός του Σόιμπλε, Γιάννης Στουρνάρας, κλείνει τώρα το μάτι στο χρέος!

Να ζούμε στη μέγγενη του δημοσίου χρέους, έρμαια και βορά των αρρωστημένων διαθέσεων των αρπαχτικών της ευρωζώνης και των διεθνών τοκογλύφων, μας καταδικάζει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς μάλιστα, να εξασφαλίζει ότι με αυτήν την συνταγή θα υπάρξει απομείωση του χρέους!

 

Κυβέρνηση, EE και ΔΝΤ, κλείνουν τα μάτια στα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία, το χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ούτε στον αιώνα τον άπαντα! Όσα, λοιπόν, με περισσό θράσος διακηρύσσουν όλο αυτό το διάστημα Σαμαράς και Στουρνάρας αποδεικνύονται ότι είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Και αυτό γιατί, τα νούμερα για την αύξηση του ΑΕΠ που αποδέχονται οι τοκογλύφοι είναι βγαλμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καθώς η σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου δείχνει άλλα πράγματα.


Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,3% τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος να πέσει. Η ΤτΕ όμως, έχει άλλη άποψη και στη μελέτη της δείχνει ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η οικονομία θα τρέξει με μέσο ρυθμό 2,1%. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι το χρέος το 2020, θα κινηθεί στα επίπεδα του 137% του ΑΕΠ, δέκα μονάδες πάνω δηλαδή από τότε που η χώρα μπήκε στη δοκιμασία του μνημονίου.


Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι θυσίες που γίνονται από το 2009, οι μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, η εκτόξευση της ανεργίας, τα λουκέτα στην αγορά, ακόμα και οι αυτοκτονίες, δεν έγιναν για το καλό της χώρας. Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι Ευρωπαίοι, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, θυσίασαν τη χώρα μας και τους πολίτες.


Στην έκθεσή της η τράπεζα της Ελλάδας, κάνει προβολή των προοπτικών της οικονομίας για τα επόμενα 15 χρόνια (ως το 2030). Αναπτύσσει τρία σενάρια για τη δυναμική αύξησης του ΑΕΠ που βασίζονται στις υποθέσεις ότι η δημόσια κατανάλωση παραμένει σταθερή σε πραγματικούς όρους, ενώ η ιδιωτική αυξάνεται με ρυθμό 1% κατ’ έτος (χαμηλότερη από το μισό της περιόδου 1980-2000). Το μόνο που διαφέρει στα σενάρια είναι η δυναμική των εξαγωγών και των επενδύσεων. Έτσι στο απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσους ρυθμούς (1,4%), το αισιόδοξο με 2,9% αλλά το βασικό (δηλαδή το πιθανότερο) με 2,1%. Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ προβλέπει, 2,9 το 2015,3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,8% το 2018, 3,6% το 2019 και 2,6% το 2020.


Μετά και από αυτή την εξέλιξη η απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα γενναίο κούρεμα του δημοσίου χρέους είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να ανασάνει ο τόπος και να έχει κάποια πιθανότητα να αναπτυχθεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ιδιωτικό χρέος που έχει πνίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν τα 84 δις ευρώ στο τέλος του 2014).

Όσο συνεχίζουν οι εντολοδόχοι και οι κολλητοί να κάνουν τα κέφια και τα συμφέροντα των Γερμανών, τόσο το χρέος – δημόσιο και μη – θα γιγαντώνεται με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

 

Danioliptes.gr