Παίζουν τον «παπά» με τη ρευστότητα

Η ενίσχυση της ρευστότητας και η μείωση φορολογίας παραμένουν τα πάγια αιτήματα της αγοράς προκειμένου να «ανασάνει» η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις.


Τα αυτονόητα επισημάνθηκαν για πολλοστή φορά στη διάρκεια του συνεδρίου Greece For Growth, με συναρμόδιους υπουργούς και παράγοντες της κεφαλαιαγοράς να απευθύνουν παραινέσεις προς τις τράπεζες να αρχίσουν σταδιακά την επαναχρηματοδότηση εταιρειών και επαγγελματιών.


Παραινέσεις, που προσώρας περιορίζονται σε επίπεδο ευχών και λόγων, καθώς στην πράξη η αγορά υποχρηματοδοτείται, ασφυκτιά, παρά το ότι από πέρυσι τον Ιούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, είχε ζητήσει «χαμηλότερα επιτόκια και ρευστότητα».


Ούτε ένα δις!

 

Όπως γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία, από τη συνάντηση εκείνης της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2013 (πάει κι όλας ένας χρόνος), που ο Αντ. Σαμαράς ζητούσε από τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δεν έχει «πέσει» ούτε ένα δισ. ευρώ.


Σε μία περίοδο που οι υποχρεώσεις των εταιρειών έχουν επιβαρυνθεί κατά 15% (προκύπτει από τα στοιχεία τριμήνου των εισηγμένων), τα «κόκκινα δάνεια», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ανέρχονται αθροιστικά στο 40% των χορηγήσεων και η ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) υλοποιεί τους πανευρωπαϊκούς ελέγχους σε 129 τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενων των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.


Πέραν των όσων λέγονται επισήμως στην τραπεζική αγορά, επικρατεί έκδηλος προβληματισμός αφ’ ενός λόγω των συνεχών βολών του ΔΝΤ για υπέρμετρες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αφ’ ετέρου λόγω της αναπόφευκτης βίαιης αναδιάρθρωσης του εγχώριου επιχειρείν.


Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως το ΔΝΤ πιέζει προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα γίνει χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ, όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανησυχούν πως μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων των stress tests θα επιχειρηθεί η υπογραφή «νέας δανειακής σύμβασης».


Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη ομιλία του με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ επισήμανε την πιθανή έλλειψη επιλέξιμων ενεχύρων για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ο νέος διοικητής της ΤτΕ εννοεί πως θα υπάρξουν συζητήσεις για να διευθετηθεί το ζήτημα.


Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει πολύ καλά πως ειδικά οι ελληνικές(όπως και οι πορτογαλικές) τράπεζες ευνοούνται πολύ λιγότερο απ’ ό,τι οι ιταλικές και οι ισπανικές.

Είναι γνωστό πως η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση έχει συνέπεια υψηλότερο «κούρεμα» των δανείων που προσκομίζονται ως ενέχυρο.


Παράλληλα οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν το ΔΝΤ να μην έχει και τόσο αγαθές προθέσεις όταν πιεστικά και συχνά αναφέρεται σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών ύψους 15,8 δισ. ευρώ.


Δεν έχει περάσει μήνας που ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (με εισφορά σχεδόν 8,4 δισ. ευρώ σχεδόν αποκλειστικά από κάθε λογής ξένα χαρτοφυλάκια) και ήδη στην αγορά έχει ανοίξει συζήτηση για το αν τα stress tests του Οκτωβρίου θα καταδείξουν την ανάγκη για επιπλέον 2 ή περισσότερα δισ. ευρώ.

 

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από την πραγματική οικονομία


Το πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες έγκειται στο ότι οι έλεγχοι διενεργούνται με όρους κεφαλαιακής επάρκειας στατικά και όχι δυναμικά. Πρακτικά η κεφαλαιακή επάρκεια μετράται με βάση το δυσμενές σενάριο και με όρους σημερινούς. Εξίσου πρόβλημα θα προκύψει από το γεγονός ότι τα εταιρικά δάνεια (τα ουσιαστικά εξυπηρετήσιμα ) θα αποτιμηθούν με όρους Γερμαvίας (ή και Γαλλίας), με ότι αυτό συνεπάγεται.


Danioliptes.gr