Έρχεται φόρος επί των τραπεζών;

Τη θέσπιση μιας εισφοράς επί των οργανισμών που εποπτεύουν οι ρυθμιστικές αρχές των αγορών και του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου της Ε.Ε., φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να χρηματοδοτείται η λειτουργία τους, προστατεύοντας, παράλληλα, τα χρήματα των φορολογουμένων.


Όπως ανέφερε αποκλειστικό δημοσίευμα του “Reuters”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τις τρεις εποπτικές αρχές που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2011, με στόχο να καταστεί η εποπτεία των τραπεζών, των αγορών και των ασφαλιστών πιο συνεπής εντός των 28 κρατών-μελών της, αφότου η χρηματοοικονομική κρίση της περιόδου 2007-09 έφερε στο προσκήνιο αδυναμίες στον τρόπο εφαρμογής των κανονισμών.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ), λαμβάνουν αυτή τη στιγμή το 60% της χρηματοδότησής τους από τις εθνικές εποπτικές αρχές και το 40% από τον κεντρικό προϋπολογισμό της Ε.Ε.


“Δεδομένων των ευρωπαϊκών και εθνικών δημοσιονομικών περιορισμών, η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να προβλεφθεί μια αναθεώρηση του υπάρχοντος μοντέλου χρηματοδότησης, ιδανικά καταργώντας τις ευρωπαϊκές και εθνικές συνεισφορές”, αναφέρεται σε προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείτο το “Reuters”.


Η στελέχωση και οι προϋπολογισμοί των τριών εποπτικών αρχών είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τις ρυθμιστικές αρχές των μεγαλύτερων κρατών-μελών, όπως της FSA της Βρετανίας, της οποίας ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 452 εκατ. λίρες, έναντι των 33,6 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΒΑ για το 2014.


Ωστόσο, η πληθώρα των κανόνων της Ε.Ε. που έχουν εγκριθεί για την ενίσχυση του ελέγχου μετά την οικονομική κρίση, όπως για τα παράγωγα και τα τραπεζικά και ασφαλιστικά κεφάλαια, σημαίνει ότι οι εποπτικές αρχές θα αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και θα χρειαστούν επιπλέον προσωπικό και χρήματα. Οι τρεις υπηρεσίες έχουν περίπου 150-200 υπαλλήλους η καθεμία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για να τις βοηθούν με τον φόρτο εργασίας τους.


Η Ένωση για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη (AFME), ένα κορυφαίο τραπεζικό λόμπι, έχει ζητήσει η ESMA ιδίως να διαθέτει περισσότερους πόρους. Η ESMA αποτελεί την κυριότερη ρυθμιστική αρχή για τους οργανισμούς αξιολόγησης προληπτικής ικανότητας.


Η έκθεση δεν παρέχει καμία ένδειξη για το πιθανό ύψος του φόρου επί των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά οποιαδήποτε εισφορά θα μπορούσε πιθανώς να εφαρμοστεί σε άμεση αναλογία με το πόση εποπτεία απαιτεί ένα ίδρυμα.


Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει, εν τω μεταξύ, να πληρώσουν τον “λογαριασμό” και για τον νέο εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΓ). Η καθεμία εκ των τραπεζών που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του θα κληθεί να συνεισφέρει έως 15 εκατ. ευρώ ετησίως για να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών, που αναμένεται να ανέλθουν σε 260 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

 

Danioliptes.gr